Wilco Kelderman over fixatie op gewicht: 'Tussen 2014 en 2016 at ik veel te weinig, daardoor had ik geen energie meer'

Letterlijk interessante kost wat Wilco Kelderman allemaal over voeding te vertellen heeft. Tegenwoordig worden zelfs de sneetjes brood afgewogen en krijg je af en toe alleen een brokje erbij, maar dat is veel beter dan hoe het vroeger ging, vertelt Kelderman.

wilco kelderman
  • Afbeelding van Wilco Kelderman Wilco Kelderman

Wilco Kelderman is na zijn Giro inmiddels alweer actief in de Dauphiné maar inde tussentijd was hij bij de podcast In Het Wiel van het AD te gast om over een van de belangrijkste zaken in het hedendaagse wielrennen te praten: voeding.

De gehele podcast van ruim een uur, waarin ook een diëtiste van QuickStep (vroeger Sunweb en DSM, waarbij ze samenwerkte met Kelderman), luister je hieronder, maar we kunnen ons voorstellen dat je daar geen tijd voor hebt, terwijl Kelderman wel wat opzienbarende dingen vertelt.

Zo zegt hij dat hij na z'n doorbraak als ronderenner, in de tijd dat hij voor Belkin en LottoNL-Jumbo reed, veel te gefixeerd was op z'n gewicht. "Daardoor ging ik eigenlijk slechter fietsen. Dat was zo tussen 2014 en 2016. Ik wilde zo min mogelijk wegen en meteen scoren in de rondes. In die periode keek ik te veel naar de weegschaal en at ik veel te weinig."

Daar kwam Kelderman eigen pas achteraf achter, toen hij naar Sunweb ging. "Daar gingen we werken met die personal plates, waarbij alles wat we eten afgewogen wordt, en kwam ik erachter dat ik veel te weinig at en daardoor geen energie meer had om om goed te presteren. Tussen 2014 en 2016 was ik ook vaak goed in het begin van een ronde maar zakte ik er later wat doorheen. Dat had daarmee te maken."

Balans

Door de jaren heen kwam Kelderman erachter dat goede voeding veel belangrijker is dan hij aanvankelijk dacht. "Het is één van de basisdingen om op orde te hebben. Ook om goed te kunnen trainen is dat heel belangrijk. Ik herstelde slecht omdat ik te weinig at. Je verliest ook heel veel spiermassa als je afvalt en dat heb je ook wel nodig om die vermogens te duwen. De balans vinden, daar gaat het om.

Daar komt nog bij dat hetgeen op je bord ligt ook van belang is. "Minder eten is niet per se beter. Het gaat er ook nog om wat je eet. In die periode rond 2015 at ik minder, maar wel met meer vet erin dan nu. Als je gewoon pasta eet, kun je daar niet zo van aankomen, dat zijn puur koolhydraten die je gebruikt bij het fietsen."

Zeven kilo afvallen en een brokje brood

Voeding zorgt nog wel altijd voor reuring in het peloton. De ploegen hebben volgens Kelderman allemaal nu wel een kok in dienst. "En ook wel iemand die erop let wat je eet. Soms zorgt het wel voor rare dingen. Zoals met brood. Dat je nog een snee mag, maar ook nog een klein brokje brood erbij. Krijg je een kwart snee brood ofzo, haha. Maar het is wel veel beter dan vroeger op deze manier. Wielrenners eten ook wel gewoon heel veel, dat vergeten mensen weleens."

Of dat ook altijd voor z'n huidige ploeggenoot Emanuel Buchmann geldt, is maar de vraag. "De verschillen tussen renners zijn wel groot. En er zijn wel bijzondere gevallen bij. Buchmann valt zo zeven kilo af in het seizoen. Ikzelf zo'n vier vergeleken met het gewicht dat ik in de winter heb. In een grote zelf val ik eigenlijk niet meer af. Dat zou ook niet goed zijn, want dan kun je dus niet goed herstellen."