Na dertig kilometer in de rit ontstond een vrij omvangrijke kopgroep met onder anderen Andreas Leknessund, Matthew Holmes, Matthieu Burgaudeau, Michael Schär, Matteo Badilatti en Jonas Rutsch. Er zaten nog meer renners in de kopgroep, maar de genoemde zes bleven het langst vooruit.
Het was niet gek dat zij voor de vlucht van de dag gingen, want het was een echte overgangsetappe. Het was niet voor de sprinters, maar waarschijnlijk ook niet voor de klassementsrenners. Toch onderhielden INEOS Grenadiers, Quick-Step Alpha Vinyl en BORA-hansgrohe controle over de groep.
De koplopers begonnen met een voorgift van twee minuten aan de laatste klim van de dag. De Challpass van 6,3 kilometer aan 6,2 procent was niet heel zwaar, maar de laatste twee kilometer verliepen aan 8,4 procent. Daar was dus wel iets klaar te spelen voor de sterke klimmers.
Op die Challpass ging het ook snel met de voorsprong van de koplopers, waar Leknessund als sterkste uit de bus kwam. De sterke Noor breidde zijn voorsprong op het peloton echter weer uit toen hij solo reed. In het peloton had Alpecin-Fenix het commando overgenomen in de hoop nog iets te kunnen betekenen in de strijd om de dagzege. Ze kwamen op de top met een achterstand van anderhalve minuut.
Vanaf daar moesten ze nog dertien kilometer in grotendeels afdalende lijn en mondjesmaat werd er iets van de voorsprong van Leknessund afgereden, maar in het peloton zat Thymen Arensman ondertussen af te stoppen. Zodoende kwam de overwinning niet meer in gevaar van het toptalent van Team DSM.
Leknessund had een voorsprong van 45 seconden nodig om ook de leiderstrui te pakken van Stephen Williams, maar dat lukte uiteindelijk niet. Dat kwam vooral door Alpecin-Fenix en Intermarché Wanty Gobert-Matériaux die maar bleven werken. Achteraf bleek waarom, want nummer twee Alberto Bettiol wist de sprint te winnen van het peloton en kwam al juichend over de streep. Tot groot genoegen van zijn vriend Matteo Trentin.
- Cor Vos