Vuelta | Merijn Zeeman over Rode Robert: 'Hij heeft de eer hoog gehouden in minder florissante tijden'

Merijn Zeeman gunt Robert Gesink het rood meer dan wie ook. Samen maakten ze moeilijke tijden mee. De sportief directeur van Jumbo-Visma over de dikverdiende beloning.

La Vuelta ciclista a Espana 22-01

Robert Gesink veroverde gisteravond het rood in de eerste rit van de Vuelta door in Utrecht als eerste van het winnende Jumbo-Visma de streep in Utrecht te passeren. Daar was hij zelf dolgelukkig mee, maar ook de ploegleiding was zeer in z'n nopjes het met rood voor de Achterhoeker.

Merijn Zeeman

Het was vooraf het plan om Gesink als eerste over de streep te laten passeren. "We wilden onze waardering uiten en tonen hoe hij in ons hart zit. Hij was jaren het vlaggenschip, hij heeft de eer hoog gehouden in minder florissante tijden. Maar hij heeft ook ervaren dat de concurrentie enorm is toegenomen", zegt sportief directeur Merijn Zeeman in De Volkskrant.

Zeeman moest Gesink eerder dit seizoen mededelen dat hij niet in de Tourselectie zat. Dat was een moeilijke dag. "We proberen altijd naar eer en geweten een selectie te maken. Als je in een team rijdt, betekent dat dat je ook wel eens een zware teleurstelling moet slikken. We hebben hem daarna voorgehouden dat hij vooruit moest kijken naar de Vuelta in eigen land. Als het dan zo eindigt, is heel speciaal."

Mathieu Heijboer

Ook Mathieu Heijboer was als Chef Tijdrijden (onofficiële titel..) zeer content met het rood voor Gesink. "Hier hadden we van gedroomd. Zo’n carrière; Robert is zo belangrijk geweest voor deze ploeg. Dit is een enorme bekroning. Dit is zonder twijfel een van de hoogtepunten voor hem. Bizar ook dat we de luxe hadden om het te kunnen doen."

Vuelta a España
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022