11 K*tsituaties die iedere wielrenner herkent

Fietsen is natuurlijk het allermooiste ooit om te doen, maar heel soms... Wij durven wel te wedden dat je onderstaande zaken herkent (en vervloekt)!

Asian Chinese professional cyclist athlete sportsman cycling in the rain in rural area

1) Als je al wind tegen hebt en er een tegemoetkomende vrachtwagen passeert

Je bent al in gevecht met de element, maar van verre zie je op de weg voor je een nog veel groter element aankomen: een vrachtwagen. Je zet je schrap, het ding dendert langs je en ja hoor, daar is-ie: nog even een extra beuk wind tegen. Helemaal uit je flow van tegen de natuurlijke wind in beuken ook. Waardeloos.

2) Als je richting een brug rijdt en het van klingeldeklingel is

En die klingeldeklingel betekent dat de brug opengaat - voor schepen welteverstaan, voor jou gaat-ie hartstikke dicht. Je probeerde er nog tegen te rijden omdat je de schepen al naast je zag, maar daar sta je dan de komende vijf minuten. Helemaal irritant als de brug op het begin van je rondje zit en je net warmgereden bent.

3) Bruggetje naar nog eentje over bruggetjes: als je over een fietsbruggetje stuitert

Gewone grote bruggen zijn irritant omdat je er dus soms voor moet wachten, maar van die boogbruggetjes op fietspaden die over kleine watertjes gaan, worden op de een of andere altijd met materiaal gemaakt waardoor je je voelt als die schaker die instructies kreeg via een trillende butplug.. Of misschien is een drilboor een beter vergelijk. Je trilt je een ongeluk op zo'n bruggetje.

4) Als je al volledig in wielerkleding bent en het opeens uit het niets regent wanneer je naar buiten gaat

Vol goede moed trek je je wielerkleding aan. Je hebt er zin in. het weerbericht zei gisteravond niks over neerslag. En dan toch, als je buiten komt: regen! Niet alleen een wolk hoog in de lucht, maar ook een donderwolk boven je hoofd..

(Hier is gelukkig wel een uitkomst voor, namelijk de app Wielerweer. Met pushmeldingen en andere handige tools ben je altijd op de hoogte van het beste fietsweer)

5) Als een fietsmaat van je de hele tijd in het wiel zit, maar wel even die bordjessprint pakt

We kennen er allemaal wel eentje: zo iemand die tijdens het rondje geen meter kopwerk doet maar dan opeens aan het einde een sprintje trekt en daar later nog een grote bek over heeft ook...

6) Als jullie hadden afgesproken 'het vandaag echt even rustig aan te doen', maar er toch weer als dolle stieren gereden wordt

'Vandaag écht een rustig rondje'. Een veel gebezigde term in fietsgroepjes. Dit mondt er alleen vrijwel altijd in uit dat er op den duur toch weer als dolle stieren wordt gereden. En je doet er maar aan mee, want anders rij je opeens in je uppie rond. Groepsdruk en -dynamiek kwam nog nooit zo mooi naar voren als in fietsgroepjes.

7) Als je met een halfwheelende pipo op stap bent

Met dolle stieren op pad zijn is geen pretje als je erop had ingesteld een rustig rondje te rijden, maar een halfwheeler naast je - of eigenlijk half naast je.. - is misschien nog wel veel kutter. Je gaat er toch maar echt naast proberen te rijden, dat wil de halfwheeler niet en voor je het week rijd je dus heel hard.

8) Als je ergens voor een segmentje gaat, maar er een loslopende hond* opduikt

Je hebt wind mee op een veilig fietspad waar het niet al te druk is dus je wil voor dat PR (of zelfs het KOM'metje gaan). Het gaat lekker. Maar dan is er opeens een baasje dat het wel prima vindt kunnen dat z'n hond losloopt op een fiets. Dag snelle tijd!

*Een loslopende hond kan overigens ook net zo goed een puber zijn die z'n telefoon belangrijker vindt dan op de weg letten, of elektrisch aangedreven medemensen die denken alleen op de wereld te zijn

9) Als je net op het moment dat je niet lek wil rijden toch lek rijdt

Je wil natuurlijk het liefst helemaal nooit lek rijden, maar dat gaat nu eenmaal niet. Maar als je dan toch lek rijdt, doe je dat het liefst als het zonnetje schijnt en er niet te veel loos is. Toch wil het lot (al spelen weersomstandigheden natuurlijk mee bij het oplopen van lekke banden) dat je al-tijd lek rijdt op het moment dat het regent of heel koud is. Sta je dan te klooien met met je koude klauwen.

10) Als de wind is gedraaid nadat je de eerste helft van je rondje al volle bak wind tegen had

Als bekwaam amateurfietser rij je natuurlijk eerst met wind tegen om het tweede deel van je rit de wind heerlijk in de rug te hebben (zie hierrrrrrrrr het betoog waarom iets anders onbegrijpelijk is). Dat is een mooie theorie, maar helaas heeft de wind soms nogal eens een eigen willetje en besluit hij als ware het een glibberige politicus te draaien. In jouw nadeel. Gevolg: hele rit wind tegen.

11) Als je op je werk de hele week naar buiten kijkt en het perfect fietsweer is, maar in het weekend knudde is

Als je vanachter je suffe excelsheet naar buiten zit te koekeloeren op je werk en wegmijmert over hoe mooi dat fietsen toch wel niet is, dan schijnt er buiten altijd een vriendelijk zonnetje. In het weekend, wanneer het daadwerkelijk fietstijd is, lijkt het altijd slechter weer te zijn. Hou daarmee op, weergoden!

Zelf in het zadel
  • Beeld: iStock