'Wat is de mooiste grote ronde-etappe die je ooit hebt gezien?' Wielerliefhebbers geven antwoord

Er komen zeer mooie en historische etappes langs! Ben je het eens met wat deze mensen te zeggen hebben of voeg jij er nog eentje toe?

Pa en Ma Boogerd

Bij het Twitteraccount @caferoubaix denk je niet direct aan grote rondes, maar behalve een liefde voor kasseien hebben de mensen achter dat account ook een liefde voor Giro, Tour en Vuelta.

Daarom vroegen ze aan hun volgers wat nou de mooiste etappe is die zij ooit in een grote ronde zagen. Ze kregen enorm veel reacties. Daarvan posten we hieronder een bloemlezing, maar ik doe zelf ook een duit in het zakje, want ook ik ging nadenken toen ik de tweet zag.

Boogerd op La Plagne

Voor mij - als Nederlander, dat is wellicht een belangrijke toevoeging - is de rit die Michael Boogerd won op La Plagne in de Tour van 2002 (een van de) mooiste wielerherinneringen die ik heb. Dat hij dat niet op water en brood deed, neemt niet veel weg van die prachtige zomerdag waarop ik de hele dag met de gordijnen dicht in huis zat.

Op de foto bij dit artikel zie je Rien en Ria Boogerd, de ouders van Michael gespannen toekijken. Zelf schreef ik al eens hoe ik die dag beleefde. Voor de iets oudere wielerliefhebbers was zo'n lange bergsolo van een Nederlander niks nieuws (bijvoorbeeld Gert-Jan Theunisse), maar voor mij wel. Prachtig!

Dumoulin op Cumbre del Sol

Iets recenter en dus ook een iets 'moderner soort' wielrennen, maar niet minder fraai: het kunststukje van Tom Dumoulin op de Cumbre del Sol in de Vuelta van 2015. Als iemand zegt 'wielrennen is maar saai' dan kun je diegene riposteren met de woorden Dumoulin en Cumbre del Sol. Ook daar schreef ik al eens iets over (pas op, het gaat ook over hobo's en andere instrumenten..)

Instant classic: Galibier + Granon Tour 2022

Nóg recenter dan Dumoulin op de Cumbre del Sol is de schitterende etappe uit de Tour van 2022 waarin Jumbo-Visma Pogacar uitrookt. Zelfs het slachtoffer zag achteraf in dat het fantastisch wielrennen was. Dat is groots van Pogi, maar ook heel erg waar!

Antwoorden andere wielerliefhebbers

Bovenstaand dus mijn 'two cents', zoals je dat noemt. De mensen die op de tweet van Café Roubaix reageerden, kwamen ook met mooie etappes. Hieronder zie je een paar inzendingen.

Ook recent en fantastisch wielrennen. De explosie van Jumbo-Visma met Wout van Aert als superraket.

Een modderbad in de Giro van 2010 over het sterrato van de Strade

Voor Nederlanders wat minder omdat Dumooulin er het slachtoffer van was, maar dit was een heerlijke solo van Froome

Natuurlijk het secondenspel in de slottijdrit van de Tour van '89 tussen Lemond en Fignon

En natuurlijk mag Marco Pantani ook niet ontbreken in dit lijstje

Wat is jouw favoriete rit in een grote ronde? Reageer hieronder of via onze Facebook. Je kunt ook je herinnering mailen naar redactie@wielerrevue.nl! Misschien kunnen we van alles wat we binnen krijgen nog eens een mooi artikel maken met hoe wielerliefhebbers hun sport voor de buis beleven.

Pelotonpraat
  • foto Cor Vos ©2007