WK-bondscoaches zijn wielerfan: 'Altijd een spektakel om Mathieu van der Poel bezig te zien op de fiets'

Verrassend, een paar bondscoaches die actief zijn op het WK blijken groot wielerfan te zijn. Natuurlijk van Mathieu van der Poel, maar ook wel van wat verrassende namen!

Qatar: Netherlands vs Ecuador

Het WK voetbal in Qatar is in volle gang en de bondscoaches die daar actief zijn focussen zich natuurlijk vooral op de prestaties en spelers van het land dat zij coachen, maar een paar ervan ze blijken ook fan te zijn van de mooiste sport op aarde: wielrennen.

Hervé Renard

Saoedi-Arabië maakte in de eerste speelronde van de groepsfase indruk door te stunten tegen Argentinië. Het bracht de Franse coach van het team tot een haast poëtische wielervergelijking in een interview met het beIN Sports.

"In de finale zaten we in een groepje met Van Aert, Van der Poel en Pogacar. Zonder omkijken zijn we van hen weggereden en uiteindelijk kwamen we als eerste over de aankomstlijn." Hervé Renard verklaart z'n woorden over de wielrenners tegenover de interviewer ook nog even. "Mijn staf en ik rijden zelf op de racefiets en zijn koersliefhebbers."

Luis Enrique

Ook Spanje maakte al indruk dit toernooi en het brein achter het fraaie combinatiespel van La Furia Roja is Luis Enrique. Hij vergelijkt zijn jonge toppers Pedri en Gavi niet met Remco Evenepoel en Thymen Arensman, maar is wel groot wielerfan.

En hij is groot fan van een toch wel verrassende naam, zo zei hij op het platform Twitch. "Mijn favoriete renner is een landgenoot: Ivan Garcia Cortina. Maar ik geniet ook van Valverde, Luis Leon Sanchez en Soler."

Een beetje chauvinistisch dus, maar Luis Enrique kijkt ook wel buiten de landsgrenzen. "Ik kan hou ook van buitenlandse renners. Remco Evenepoel, bijvoorbeeld, die een verleden als voetballer heeft. Of Mathieu van der Poel, het is een spektakel om op hem bezig te zien op de fiets. Wout van Aert is natuurlijk een ander fenomeen op de weg en in het veld."

Louis van Gaal

Onze eigen Louis van Gaal hebben we tijdens dit WK nog niet gehoord over de edele wielersport, maar ten tijde van het WK wielrennen speelde Oranje ook een wedstrijd en toen gaf Van Gaal, die al eens bij Jumbo-Visma te gast was in de Tour, er blijk van het wielrennen op de voet te volgen.

Hij uitte met name zijn bewondering voor één iemand in het bijzonder: Annemiek van Vleuten. "Ze was al fantastisch. En ze laat het iedereen keer maar zien ook. En dat op latere leeftijd. Ongelooflijk! Wat een voorbeeld is zij voor het bedrijven van topsport."

Pelotonpraat
  • Beeld: ProShots