Adrie van der Poel: 'Ik wilde helemaal geen balken in het parkoers'

Er was de afgelopen dagen veel te doen over (de ligging van) de balken in het WK-parkoers van Hoogerheide. Adrie van der Poel reageert (en zegt dat hij er klaar mee is).

Adrie van der Poel phoshoot in Kapellen 2021

Er was de afgelopen dagen veel te doen over de ligging van de ligging van de balkjes op het parkoers van het WK veldrijden in Hoogerheide. Sommige mensen beweerden dat parkoersbouwer Adrie van der Poel ze had verplaatst om zijn zoon Mathieu te bevoordelen.

Het is bij Adrie van der Poel in het verkeerde keelgat geschoten. Bij Sporza legt hij uit hoe het precies zit met die balken. Als het aan hem alleen had gelegen, dan waren er helemaal geen balken in het parkoers dit weekend.

"Ik ben sowieso geen voorstander van balken en ik wilde ze niet in het parcours, tot de voorzitter kwam met een bedrag van de sponsor. Dan moest ik ook overstag. De beslissing om ze te verleggen was ook al een half jaar geleden gemaakt."

Eerst zouden ze namelijk op een plek liggen waar de kans op modder (en dus lopen) heel groot was. Dan zijn balken een façade zegt Van der Poel senior. "Balken hebben geen functie als je ze legt waar je moet lopen door de modder."

Hij downplayt ook het belang van de balken in het parkoers (al denkt Sven Nys daar anders over). "Het is nadien nog lastig tot aan de finish. Als je bij de balken zeker wil zijn, moet je tien seconden hebben. Met een voorsprong van twee seconden zal je niet winnen. Bij de profs wordt het heel close en zal het door foutjes beslist worden. Het lijkt me evenwel sterk dat het hier tot een sprint komt, want het is zwaarder dan ze denken."

Van der Poel is er klaar mee

De kritiek die hij de afgelopen dagen kreeg, dat hij zijn zoon bewust zou bevoordelen dus, doet Van der Poel best wat. Hij trekt dan ook zijn conclusies en is er wel een beetje klaar mee.

"Ik heb beslist dat ik geen WK meer organiseer in Hoogerheide. En nergens anders meer. Ik bouw een parkoers met de middelen die ik heb en ik kijk niet naar renners. Ik kijk naar de finish, tenten, materiaalposten en parkings, zonder te denken dat een bocht in het voordeel is van Mathieu of iemand anders. Ik bouw zoals ik denk dat het moet, dat het spannend en leuk is. Ik loop nooit met de gedachte rond dat het voor X of Y is."

Cyclocross
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2022 - Belgium Out*****