📸 Laurens ten Dam stuit op kudde koeien tijdens Colombiaanse gravelrace: 'Dit maak je in de WorldTour niet mee'

Laurens ten Dam rijdt op dit moment een loodzware gravelrace in Colombia en heeft daar met meer af te rekenen dan z'n tegenstanders..

Laurens ten Dam is na zijn mooie loopbaan als profwielrenner in de WorldTour nu wereldreiziger/levensgefietser/gravelracer. In die hoedanigheid stond hij bij een training in op het strand in Nederland al eens oog in oog met een schattig zeehondje, maar in Colombia stuitte hij op heel iets anders tijdens een race.

Net als vorig jaar doet Ten Dam samen met Thomas Dekker en wat andere Nederlandse gravelkameraden mee aan de Transcordilleras Rally. De Noord-Hollander gaat daar na vier etappes aan de leiding in het algemeen klassement, maar in die vierde rit werd hij wel opgehouden door een kudde koeien op het gravel.

In een Instagram Story zegt schrijft Ten Dam bij een filmpje van het pelotonnetje koeien dat de koplopers in koers ophoudt, dat hij dat in z'n World Tour-dagen niet meemaakte. Nadat ze langs de koeien waren geraakt, werd Ten Dam na ruim vijf uur op de fiets tweede in de rit, vlak achter Antonio Donado.

Beeld: Instagram Laurens ten Dam

De Colombiaanse oud-prof Mauricio Ardila, die onder andere bij Rabobank reed, werd op zevenenhalve minuut derde in de daguitslag. Thomas Dekker legde op iets minder dan drie kwartier beslag op een tiende plek.

Sok op achterwerk

In zijn stories deelt Ten Dam nog veel meer avonturen die het Nederlandse gravelgezelschap. Zo komt Frank Epskamp na bijna negen uur op de fiets gezeten te hebben bij Ten Dam en Dekker op de hotelkamer als die al lang en breed liggen te chillen.

Epskamp vertelt hoe zijn lange rit wat aangenamer werd door een merinosok die hij niet helemaal gebruikte waar die voor bedoeld is... Hij had namelijk wat last van een pijnlijk achterwerk en gebruikte de sok als extra zeem in zijn koersbroek. Het werkte wonderwel.

De Transcordilleras Rally is een wedstrijd over acht dagen, waarin de deelnemers 1100 kilometer afleggen over onverharde wegen, waarin deze keer 21.000 hoogtemeters overwonnen moeten worden. Daarbij nemen ze hun eigen bagage mee en moeten ze hun eigen materiaal verzorgen.

Pelotonpraat
  • Beeld: Instagram Laurens ten Dam/ Live Slow Ride Fast