Ontdek fietsparadijs Drenthe op de mountainbike

Drenthe is dé fietsprovincie van Nederland en dat geldt helemaal als je op de mountainbike door de provincie rijdt!

Biker couple riding mountain bike in the forest

Heerlijk mountainbiken in Drenthe

Drenthe is een schitterende provincie waar heel veel natuur vol oerkracht te vinden is. Wandelen en fietsen zijn al jaren enorm populair in deze contreien. Vanuit heel Nederland komen wandelaars en fietsers naar de vakantieparken in Drenthe om vandaaruit van het natuurschoon te kunnen genieten.

Het scheelt ook dat je in de streek gemakkelijk fietsen kan huren. Je kan natuurlijk voor een gewone fiets gaan, maar waarom zou je niet eens Drenthe van een heel andere kant bekijken vanaf een mountainbike? Drenthe is namelijk een mountainbike paradijs bij uitstek. Het geheim? De ongerepte natuur natuurlijk, vol prachtige routes.

Mountainbiken door het landschap

Drenthe kent dalen en klimmetjes, ruige paden vol stenen die je door elkaar schudden en zandpaadjes door verstilde landschappen… Een droom voor iedere mountainbiker. En je hoeft echt geen alleskunner als Mathieu van der Poel te zijn; voor beginners en gevorderden zijn er routes uitgezet.

Dus of je nu liever brede paden berijdt of crost over uitdagende tracks, voor iedereen is er wat wils. En neem tijdens het crossen ook de tijd om even rond te kijken. Want het oeroude landschap biedt zoveel moois om van te genieten; van de vennetjes tot de hunebedden en van de oerbossen tot aan de uitgestrekte heide waar een enkele boom het landschap doorbreekt… Naast inspanning zal je dankzij de natuur veel ontspanning vinden.

 Speciale MTB-routes

Voor mountainbikers zijn er speciale routes uitgezet waar geen wandelaars of gewone fietsers zullen komen. Zo zorg je ervoor dat je elkaar dus de ruimte geeft. Je kan van alles op de routes verwachten, van kombochten tot singletracks en zelfs een stevige klim over de beroemde Col du VAM. Dit terrein biedt overigens allerlei spectaculaire hindernissen om te bedwingen, waaronder een vlonderpad, rock gardens en een drijvende waterbrug.

Wil je eerst even inkomen dan kun je bij Bikepark Roden lekker op een gesloten circuit van 800 meter het gevoel krijgen met de fiets. Ideaal voor beginners, maar ook zeker voor gevorderden. Een korte, maar uitdagende en mooie route vind je bij Appelscha. De Bosberg biedt naast een spectaculair uitzicht ook een uitdagend parcours.

Slalom tussen de bomen over de MTB-route van Havelte West of maak een lange tocht rondom Dwingeloo. En dan hebben we het nog niet gehad over de prachtige routes bij Emmen en de Drentsche AA bij Anloo. Er is echt veel te zien.

Het hele jaar door zijn deze routes fantastisch om te ontdekken en omdat er 22 MTB-routes in Drenthe te vinden zijn, ben je nog lang niet uit gefietst. Drenthe kent overigens ook veel prachtige wandelroutes, voor als het een dagje ietsje minder inspannend mag en je extra van de omgeving wil genieten.

Genieten in een vakantiehuisje

Als je een echte MTB vakantie gaat houden, dan wil je zo dicht mogelijk bij de bossen en de routes zijn die je gaat ontdekken. Het allerliefste stap je bij het vakantiehuis op de fiets en rij je zo het bos in, je route op en kom je pas in de middag weer thuis om te lunchen.

Ook dit kan in Drenthe. De vakantieparken in deze provincie liggen veelal in de natuur of aan de rand ervan. Je hoeft dus echt niet ver om te genieten van een prachtige tocht. En zeg nu zelf, na een inspanning in de vrije natuur is het toch heerlijk thuiskomen in een vakantiehuis wat van alle gemakken is voorzien?

Een bungalow op een vakantiepark is vaak voorzien van extra luxe. Zo zijn er goede bedden voor een heerlijke herstellende nachtrust – geen overbodige luxe als je de dag erop de VAM-berg weer wil bedwingen. Daarnaast zijn veel vakantiehuizen uitgerust met een grote douche en een weldadig bubbelbad. Dat vinden je spieren ook heel fijn. Geniet na je tocht op een fijne bank, kook een gezonde maaltijd, geniet van het goede leven en het uitzicht en sta de andere dag weer fris op om alles nog een keertje over te doen.

Prachtig Drenthe

In Drenthe vind je de meest mooie en afwisselende routes voor mountainbikers. Boek een vakantiehuisje in de natuur of op een vakantiepark, neem je mountainbike en uitrusting mee of huur deze in de buurt en geniet van de mooiste, meest pittoreske en ongerepte stukjes natuur, waar je met de auto simpelweg niet bij komt. De routes zijn duidelijk aangegeven, zodat je de route met gemak kan volgen. Zelfs wanneer je op volle snelheid van een heuvel of de VAM-berg af komt suizen of al slalommend tussen de bomen het oeroude bos verkent.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner

Zelf in het zadel
  • Beeld: iStock