Marijn de Vries bij Jinek: 'Denk dat ik een heel andere carrière had gehad als mijn melding wél serieus was genomen'

Marijn de Vries zat gisteren bij Jinek om te praten over haar ervaringen bij De Avondetappe van Studio Sport.

stage - 5 of the Boels Ladies Tour 2015

Marijn de Vries schreef vrijdag een indringende en voor de NOS vernietigende column over haar eigen ervaringen bij de NOS Avondetappe. In 2016 zat ze steeds in de auto bij een 'vieze praatjesmaker'. Ze klaagde erover, maar de hoofdredactie van NOS Sport deed niks.

Column goed geland

Gisteren zat ze in de talkshow van Eva Jinek om te praten over de column en de misstanden bij NOS Sport. Allereerst ging het over de reacties die ze kreeg op de column. Daarvan was ze onder de indruk.

"Ik heb weleens eerder over grensoverschrijdend gedrag geschreven, maar wat hier loskwam dat overtrof echt alles. Wat me vooral heel positief stemde is dat mijn column precies zo is geland als ik 'm bedoeld had. Namelijk: dat mensen reageerden op wat het met je doet als je in z'n structuur van wanbeleid terechtkomt."

"Dit soort onderwerpen kan best wel polariseren. Heel veel mensen vinden grensoverschrijdend gedrag al snel onzin of aanstellerij en daar heb ik echt heel weinig reacties over gekregen. Blijkbaar, en dat wilde ik heel graag, is het goed invoelbaar geworden wat er met je gebeurt."

'WTF, zo zit het bij mij ook'

De Vries vertelt vervolgens waarom ze er juist nu mee naar buiten komt en hoe het proces in haar hoofd verliep in deze kwestie. Dat de NOS niet serieus op haar klachten inging deed veel met haar, maar na andere openbaringen zag ze het licht.

"Je gaat vooral aan jezelf twijfelen. Er wordt tegen je gezegd: 'het valt allemaal wel mee' of je wordt genegeerd. Toen kwam alles over de Voice of Holland en DWDD naar buiten, en toen dacht ik: WTF, zo zit het bij mij ook. Als je zelf een puzzelstuk uit de puzzel bent, kun je puzzel zelf niet goed overzien."

"En toen kwam het onderzoek naar buiten en ik wist dat er een artikel van De Volkskrant zat aan te komen. Er kwam vast te staan dat het een groot, structureel probleem was. Dat was voor mij het moment om het te vertellen. Nu ben ik pas echt geloofwaardig. In het verleden zei men vaak 'je bent uit op wraak' of 'je stelt je aan' of alles wat ook maar tegen vrouwen werd gezegd."

Danny Nelissen

Dat ze met haar ervaringen naar buiten komt, is niet zozeer om degene die het bij haar deed te shamen - ze noemt die naam zelf niet, maar het gaat om Danny Nelissen - maar meer om de leiding bij de NOS, die niks met haar en andere klachten deed.

"Het gaat mij er niet eens om wat die man heeft gedaan. Een beetje vieze taal kan ik echt wel tegen. Maar als hij niet luistert, en er wordt verder niet geluisterd... Dan kom je in een situatie waarin je helemaal alleen komt te staan. Dát doet wat met je."

Een jaar na haar eerste ervaringen keerde De Vries terug in de Avondetappe. De twijfel sloeg toe. "Er was een rare sfeer ontstaan, waarin ik me heel alleen voelde staan en er grapjes werden gemaakt: 'Nou haha, je hoeft echt niet meer bij hem in de auto. Ik dacht: heb ik iets verkeerd gedaan? Ligt het aan mij? Je gaat zo aan jezelf twijfelen."

Heel andere carrière

De Vries denkt dat de incidenten in De Avondetappe uiteindelijk veel invloed hadden op haar carrière als wielerjournalist en analist. Dat ze mondig is, heeft haar loopbaan geen goed gedaan, denkt ze.

"Ik ben mondig, maar als er niks gebeurt met wat je zegt, is dat een reden dat veel vrouwen toch hun mond houden. Achteraf heb ik ook weleens gedacht: had ik m'n mond maar gehouden, dan had ik misschien wel daar carrière kunnen maken."

"Uiteindelijk heb ik eenzelfde positie op de Belgische televisie. Ik ben daar een van de vaste analisten. Dat heeft mezelf er ook wel van overtuigd dat het er in ieder geval niet in zit dat ik niet goed genoeg ben. Maar je blijft wel altijd met die vragen zitten: hoe kan dit nou?! En ik denk dat ik een heel andere carrière had gehad als mijn melding wél serieus was genomen."

Achtergrond
  • photo Anton Vos/Cor Vos © 2015