HomeAchtergrondKristen Faulkner spot met hypocrisie UCI na smeerolie-incident Van Aert in E3

Kristen Faulkner spot met hypocrisie UCI na smeerolie-incident Van Aert in E3

De vrouw die werd gediskwalificeerd vanwege haar glucosemetertje liet op Twitter van zich horen nadat Van Aert ook regels overtrad.

Wij zullen absoluut niet zeggen dat Wout van Aert gisteren in de E3 gediskwalificeerd had moeten worden omdat er tijdens de koers even iemand z’n z’n versnellingen kwam bijstellen en daarbij ook de ketting even smeerde – of dat in ieder geval leek te doen.

Maar volgens de letter van de UCI-wet mocht het niet wat daar gebeurde. Nog tijdens de koers snorden noeste Twitteraars artikel 2.3.030 van het UCI-reglement op en dat is vrij duidelijk: bij het smeren van de ketting volgt diskwalificatie.

Geen duidelijk voordeel

Een onzinregeltje en wat ons betreft dus helemaal prima dat Wout van Aert gewoon op de bovenste trede van het podium kon staan, maarrrrr… het is wel een regel en de UCI lijkt een beetje te shoppen in wanneer het haar eigen reglement toepast.

Want in dit geval zei de UCI na afloop van de koers dat de juryleden van de bond er weinig aandacht aan hadden besteed omdat Van Aert geen duidelijk voordeel behaalde uit de situatie. Helemaal waar.

Nu is het tijd om even terug te gaan in de tijd. Naar de Strade Bianche Donne. Daarin had nummer drie Kristen Faulkner gediskwalificeerd kunnen worden vanwege haar move richting Demi Vollering in de laatste klim. Dat gebeurde niet; ze werd een week na afloop wél gediskwalificeerd vanwege haar glucosemetertje.

UCI meet met twee maten

Dat apparaatje op haar linkerschouder is in koers verboden door de UCI. In training wordt het veel gebruikt door wielrenners en Faulkner had het enigszins prijzige apparaatje net aangebracht omdat ze in eerste instantie niet zou meedoen aan de Strade, maar op trainingskamp zou gaan.

Ze viel in bij haar ploeg Jayco-AlUla en liet het metertje zitten. Ze kon echter bewijzen dat die niet was aangesloten op telefoon of Garmin en er dus geen data werd uitgelezen tijdens de koers… en er dus – tadaa – geen voordeel uit behaalde.

En zie hier: de UCI meet met twee maten. Iemand op Twitter wees de Amerikaanse daar op en ze reageerde daar wat cynisch op met een tweetje dat ze het aan het lijstje zou toevoegen, met een mention voor het UCI-account op Twitter erbij.

Kristen Faulkner zien we aanstaande woensdag – zonder glucosemetertje – weer terug in koers. Dan zal ze starten in Dwars Door Vlaanderen. Een paar dagen later verschijnt ze ook aan de start van de Ronde van Vlaanderen. Ook de Amstel Gold Race staat dit voorjaar nog op haar programma.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vaderdagactie! 3x Wieler Revue met meer dan 50 procent korting! (Inclusief onze Tourspecial)

Zondag 18 juni is het weer Vaderdag en als jouw vader van wielrennen houdt...

Belgische renner Julian Mertens in kunstmatige coma na ongeval op training

Team Bingoal WB meldt op sociale media dat de 25-jarige Belgische renner Julian Mertens...

Victor Campenaerts maakt zich gereed voor comeback: ‘Soms dacht ik echt: wat doe ik met mijn leven?’

Victor Campenaerts liep een breuk in zijn wervelkolom op na een valpartij in Bredene...

Lotto Dstny wil af van Ridley: financieel ongenoegen en problemen met materiaal zorgen voor spanningen

Lotto Dstny rijdt al 12 jaar rond met de fietsen van het Belgische Ridley....

Meer zoals dit

Victor Campenaerts maakt zich gereed voor comeback: ‘Soms dacht ik echt: wat doe ik met mijn leven?’

Victor Campenaerts liep een breuk in zijn wervelkolom op na een valpartij in Bredene...

📸 Bahrain-Victorious trekt met nieuwe outfit én fiets naar Tour

De laatste jaren maken veel WorldTour-ploegen er een gewoonte van om voor een grote...

Primoz Roglic over mogelijke Tourdeelname: ‘Nee. Misschien. Ik weet het niet. Wie weet’

Kiest Primoz Roglic na zijn indrukwekkende triomf in de Giro d'Italia dan toch nog...