🎥 Doodeng! Graveler filmt afdaling over smal onverhard haarspeldpad met ravijn naast zich

In Nederland betekent gravelen vooral door de bossen en over oude boerenwegen rijden, maar in bergachtiger streken is het wat heftiger!

Het gravelen is de hype voorbij. Jan en alleman heeft een gravelbike en trekt eropuit om de onverharde paden in de buurt te verkennen. Profs als Wout van Aert zijn razendenthousiast over de discipline. De Belg won zelf Houffa Gravel (een wedstrijd in de UCI World Gravel Series) en kreeg op het WK te kampen met veel pech, maar werd toch nog achtste.

Of we Wout van Aert ook ooit op zo'n manier naar beneden zien rijden als de meneer in onderstaand filmpje is maar de vraag. Z'n vrouw Sarah zal er vermoedelijk niet zo blij mee zijn, net zo min als z'n werkgever. Want de afdaling in het filmpje is toch wel enigszins gevaarlijk.

Kijk en huiver!

En dat is een eufemisme, want waar je in Nederland vooral over bospaden en oude boerenweggetjes rijdt, daar zijn er in de landen met veel bergen natuurlijk ook veel onverharde wegen ín die bergen.

Daar moet je tegenop, maar er ook weer af. Op een racefiets een col afdalen is soms al best een uitdaging als er bijvoorbeeld steenslag op het asfalt is of het wegdek erg slecht is, maar wat je hieronder ziet is wel even next level. Kijk en huiver!

Onlangs won Matej Mohoric en ook hij imponeerde met een fabelachtige en onnavolgbare afdaling in de laatste kilometers. De Sloveen had - hoe gek het ook mag klinken - zijn fiets zelfs nog onder controle toen hij even tegen de grond ging. Het waren heerlijke beelden en bekijk ze via bovenstaande link dan ook vooral nog eens.

Pelotonpraat
  • Beeld: Instagram The Graveling Circus