Tourbaas Prudhomme verheugt zich op Evenepoel: 'Hij kan de Tour op z'n kop zetten'

Remco Evenepoel maakt in 2024 z'n Tourdebuut. Christian Prudhomme blikt erop vooruit en is enthousiast - maar of hij ook echt kan winnen...

Il Lombardia 2023

Gisteren werd het parkoers van he Grand Départ voor de Tour de France van 2025 gepresenteerd. Die start is in Lille (hier lees je er alles over), maar met een start zo dichtbij België, vind Sporza een reden Tourbaas Christian Prudhomme wat vragen te stellen over Remco Evenepoel.

Evenepoel

De Belg maakt namelijk in 2024 zijn debuut in 's werelds grootste etappekoers. Prudhomme verwacht er alvast veel van.

"Uiteraard zullen Vingegaard en Pogacar de grote favorieten zijn. Maar Evenepoel heeft wel die X-factor, dat onverwachte en briljante. Hij kan de boel plots helemaal op zijn kop zetten. Hij kán winnen. Maar wat zeker is, is dat hij zijn stempel zal drukken op de koers en dus ook op de eindzege.", aldus de Fransman.

Prudhomme was onder indruk van de veerkracht van Evenepoel in de afgelopen Vuelta. "Het frappeerde mij hoe hij na een tegenslag toch kon terugslaan. Ik dacht dat hij zou opgeven, maar we zagen het tegendeel. Hij heeft er nog een spektakel van gemaakt met zijn aanvallen."

België

Hoewel de Tour dus vlakbij de Belgische grens start, doet La Grande Boucle zijn noorderburen niet aan. Prudhomme gooit er even een charme-offensiefje tegenaan om het goed te maken.

"Dit is een keuze vóór Frankrijk en niet tégen België. Wij zijn nooit tégen België. Hoe kun je immers van de fiets houden en niet van België? We hebben na overleg met verschillende autoriteiten beslist om de start enkel door Noord-Frankrijk en dus honderd procent door Frankrijk te laten plaatsvinden."

Daarmee zit zijn liefdesverklaring er nog niet op, want hij verwacht iets moois op 21 juli, de Belgische nationale feestdag.

"Trouwens, De Tour van 2024, waar Evenepoel aan de start zal staan, eindigt met een tijdrit, en dat op 21 juli. En dan denken jullie dat wij niet van de Belgen houden?"

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023