Steff Cras getuigt over vreselijke val in Baskenland: 'De eerste halve minuut kreeg ik geen lucht'

De Belg van TotalEnergies wijst met de vinger naar zowel de organisatie als de renners. 

Steff Cras

Drie weken geleden werd het peloton opgeschrikt door een hele zware valpartij in de Ronde van het Baskenland. Heel wat renners gingen in een afdaling aan hoge snelheid onderuit. Als we de medische bulletins bekijken, dan lijkt Steff Cras het grootste slachtoffer van allemaal.

De 28-jarige Belg van TotalEnergies liep een gebroken rib, acht gebroken dwarsuitsteeksels (de korte, uitstekende stukjes bot aan de wervel), een geperforeerde long, heel wat schaafwonden en bloeduitstortingen op. In gesprek met Sporza doet hij voor het eerst zijn verhaal.

Cras kon pas na drie weken voor het eerst in een bed liggen. Daarvoor sliep hij in een speciale zitstoel. Hij is nu langzaam de draad weer aan het oppikken. "Ik kan alles weer zelf doen en sinds vorige week kan ik weer fietsen op de rollen. Buiten trainen is nog geen optie."

Geen lucht

Cras was één van de renners die in de betonnen goot lag. "Alsof ik in een badkuip zat", lacht hij. "Mocht ik op het betonnen blok daar vlakbij gevlogen zijn, dan had ik hier misschien niet meer gezeten."

Vanwege de klaplong was het eerste moment na de val vrij beangstigend. "De eerste halve minuut kreeg ik geen lucht en had ik het gevoel dat ik aan het stikken was. ’t Is gedaan, dacht ik. Maar na 30 seconden is die long toch een beetje geopend en kreeg ik net genoeg lucht binnen om te ademen.”

Renners gaan te snel

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe de val is kunnen gebeuren. Ook Cras heeft er geen idee van. “Ik denk aan een combinatie van het slechte wegdek en de hele hoge snelheid. De afdaling was in elk geval slecht aangeduid."

Hij vindt wel dat renners tegenwoordig veel te hoge risico's nemen. "In de afdaling van de Tourmalet bijvoorbeeld reden we bijna tegen 100 km/u en waren er nog renners die bijtrapten. Soms werd ik bijna gelost in een afdaling gewoon omdat ik niet kon bijtrappen en anderen wel. Daar moet misschien ook iets aan gedaan worden."