📸 Al beklommen? Dit is de helse 'Mortirolo van het Gardameer'

Het Gardameer ligt niet in het hooggebergte, maar toch is daar een helse klim die zich kan meten met de Mortirolo. Je leest er hier alles over!

gardameer

Veel Nederlanders (en Belgen) gaan in de zomer op vakantie in de omgeving van het Gardameer, gelegen tussen Brescia en Verona, in het Noorden van Italië. Je kunt daar over een fraai fietspad een mooi vlak rondje langs de boorden van het meer rijden (hier een filmpje van dat bijzondere fietspad).

Maar hoewel het Gardameer niet in de Alpen of Dolomieten ligt, kun je er ook flink klimmen. Dat is een understatement als je het profiel van de Punta Veleno ziet, die door het Twitteraccount dat er de aandacht op vestigt 'De Mortirolo van het Gardameer' wordt genoemd.

Daarmee lijkt Inside Out niks te veel te zeggen, want au au au! Alleen kijken naar dit profiel doet al pijn aan de benen - net als kijken naar de foto van een haarspeld van de klim, hierboven.

Steiler dan de Mortirolo

Met 7,7 kilometer aan 12,7 procent is-ie wat minder lang dan de Mortirolo, maar gemiddeld genomen wel steiler dan de gevreesde klim die al vaak in de Giro zat.

Om de een of andere reden zocht de toch avontuurlijk en altijd naar steile klimmen op zoek zijnde Giro-organisatie 'm nog niet op, maar hij zat meer dan tien jaar geleden wel in de Giro del Trentino, schrijft Inside Out.

Bekijk het profiel en boek die vakantie naar het Gardameer maar, als je durft...

Echte Mortirolo

De echte Mortirolo zit vandaag in het parkoers van de Giro. En de cirkel is mooi rond, want de renners beginnen hun helse etappe aan de boorden van het Gardameer. In etappe van maar liefst 211 kilometer zijn er niet minder dan 5100 hoogtemeters te bedwingen. 

De Mortirolo nemen de renners wel van de minst zware kant. Daarna zetten ze koers richting Bormio. Daar slaan ze niet rechtsaf de Stelvio op, maar gaan ze links op de Passo del Foscagno te beklimmen. Over de top is er nog een laatste hupje (de Passo Eira) en de organisatie vond dat er bij binnenkomst in Livigno ook nog wel een spectaculaire aankomst bij kon: de streep ligt na een klim over een stuk skipiste met stijgingspercentage van soms wel 19 procent.  

Zelf in het zadel
  • Beeld: Climbfinder