📸 Aeroprofessor toont aan: het 'aeroradiootje' is nu gemeengoed bij tijdritten

Bert Blocken is een autoriteit op het gebied van aerodynamica in de wielersport en hem viel iets op in de tijdrit van de Ronde van de Algarve.

Volta ao Algarve em Bicicleta 2024 stage 4 ITT

Gisteren was Remco Evenepoel heer en meester in de tijdrit van de Ronde van de Algarve en nam daarmee een voorschot op de eindzege. Hij was maar liefst 16 seconden sneller dan Magnus Sheffield van INEOS Grenadiers. Dus zonder foefjes had hij ook wel gewonnen, maar toch viel Bert Blocken iets op.

Eerst even uitleggen wie Bert Blocken is: hij is een professor in de aerodynamica die verbonden is/was aan Universiteit van Leuven, in Engeland werkt en ook veel in de windtunnel van Eindhoven testte met onder andere renners van het toenmalige Jumbo-Visma.

Kortom, wil je iets over aero - heel belangrijk in het wielrennen en dan voor al het tijdrijden tegenwoordig - weten, dan moet je bij Blocken zijn.

Chest fairings

Hij volgde de tijdrit van de Ronde van de Algarve dan ook op de voet en hem viel iets op: de zogenaamde chest fairings. Wij berichtten er in de Tour de France van vorig jaar na de verwoestende tijdrit van Jonas Vingegaard al eens over onder de noemer 'aeroradiootje'.

Toen was het weer eens Jumbo-Visma/Visma | Lease a Bike dat voorop liep in de innovatie, maar Blocken constateerde gisteren dat het gemeengoed is geworden in het peloton. Hij postte op Twitter fotootjes van veel renners van verschillende ploegen die met een 'uitstulping' op de borst reden die een aerodynamisch voordeel oplevert.

Het heet aeroradiootje in de volksmond omdat dat de enige manier is waarop je regelgeving van de UCI kunt omzeilen. De renners dragen het radiootje om te communiceren met de volgauto namelijk op de borst. Je mag niet zomaar iets op je borst dragen voor een aerodynamisch voordeel, maar als het een radiootje is, mag het wel.

https://twitter.com/realBertBlocken/status/1758915576179683755

Laatste rit Ronde van de Algarve

Vandaag verdedigt Remco Evenepoel in de laatste etappe van de Ronde van de Algarve een voorsprong van 47 seconden op Daniel Felipe Martinez. Jan Tratnik van Visma | Lease a Bike is voorlopig een knappe derde op 1 minuut en 12 seconden - maar voor plek drie liggen er nog heel veel kapers op de kust, onder wie ploeggenoot Wout van Aert.

De laatste rit in Portugal kent een aankomst bergop op de Alto do Malhao, een klim van slechts 2,5 kilometer mar het gaat wel flink bergop: gemiddeld 9,8 procent.

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2024