Roxane Knetemann: 'Het is voor een vrouw zoveel makkelijker om prof te worden dan voor een man' 

Roxane Knetemann is de gasthoofdredactrice van onze Tourspecial. Uiteraard spraken we haar ook uitgebreid. Zoals we haar kennen, neemt ze geen blad voor de mond!

roxane knetemann en marianne vos

Onze superdikke Tourspecial ligt in de winkel. En deze editie is extra speciaal, want niemand minder dan Roxane Knetemann is onze gasthoofdredactrice. Samen met haar presenteren we vol trots uiteraard alles wat je moet weten over het parkoers. De gids staat ook boordenvol met interviews en reportages met/over iedereen die ertoe doet in de Tour de France (Femmes).

Last but not least spraken we ook met Roxane zelf. Hieronder lees je alvast een fragment uit dat interview, over de staat van het vrouwenwielrennen. De hele 212 (!) tellende Tourgids bestel je hier!

Hoe staat het vrouwenwielrennen ervoor vind je?

“We staan echt nog aan het begin van de professionalisering van het vrouwenwielrennen. Er is een aantal teams met de grote namen en die echt een stempel op de koers kunnen drukken. Andere ploegen zijn genoodzaakt om de koers te ondergaan. Maar je ziet wel dat de sport van onderuit aan het groeien is.”

Sommigen zeggen dat het vrouwenwielrennen te snel groeit…

“Ik kijk dan naar de kalender en de vereisten van een WorldTour-ploeg. De wedstrijdkalender is nu te vol voor te weinig rensters. Ploegen moeten hun selectie vullen en doen dat met rensters die dat niveau nog niet waard zijn.”

Moet er nog steeds worden gevochten voor gelijkwaardigheid?

“Ik denk juist dat het de andere kant opgaat. Het is voor een meisje vele malen makkelijker om prof te worden dan voor een man. Ik wil dat niet als goed of fout bestempelen, maar nu worden de vrouwen echt bevoordeeld ten opzichte van de man. Het zou goed zijn voor het vrouwenwielrennen als rensters meer zouden moeten vechten voor hun plekje."

"Nu gaat het te snel van: hup, hier heb je een contract, 32.000 euro minimumloon en veel succes verder. Sommige ploegen hebben het minimumloon zelfs al verhoogd naar 60.000 euro. Met als argument om het gelijk te trekken met de mannen. Het gaat iets te makkelijk vind ik soms.”

Magazine
  • Cor Vos