Fabio Jakobsen ziet sprinterswereld veranderen en kreeg wake-up-call in Giro: 'Ben nu drie kilo kwijt'

Voor Fabio Jakobsen werd het een Giro om snel te vergeten. Hij kon zich niet mengen in de sprints en viel. Terug naar de tekentafel voor de Tour. Hij maakte drastische keuzes. 

fabio jakobsen juicht

Even leek het in de Ronde van Turkije weer helemaal te kloppen bij Fabio Jakobsen. Na een zeer moeizaam voorjaar waarin hij amper aan sprinten toekwam, won Fabio Jakobsen daar een rit en toonde dus beterschap. In de Giro bleek het toch niet bepaald een graadmeter - ergens logisch ook, want de Ronde van Turkije was niet heel zwaar bezet.

Kilo's kwijt

In de Giro moest Jakobsen vaak weer lossen als het ook maar een beetje bergop ging of had hij geen energie meer voor een sprint als hij er wel eens bij zat. Hij ervoer de ronde als een wake-up-call. Het moest anders. Jakobsen viel en moest afstappen.

Daarna herstelde hij een paar dagen en ging hij met z'n ploeg dsm-firmenich PostNL terug naar de tekentafel. In de Tour staan er namelijk ook veel hoogtemeters op het programma. Een andere wielrenner worden, was het devies. Jakobsen was zeker niet te dik ofzo, maar spieren zijn nog zwaarder dan vet en moeten ook de bergen over.

"Ik ben nu een goede tweeëneenhalf of drie kilo kwijt. Idealiter gaat er nog net iets vanaf voor de Tour en dan zit ik op het gewicht waar ik moet zijn. De Tour gaat dan echter nog steeds heel lastig worden, maar al bij al hebben we iets minder focus op massa en kracht en iets meer op souplesse en snelheid in de finale", zegt hij bij In De Leiderstrui.

Andere sprinters

Jakobsen ziet ook dat hij het opneemt tegen sprinters die veel meer aankunnen dan hij. Zeker ook bij de nieuwe generatie spurters, zoals Olav Kooij.

"Het zijn tegenwoordig bijna allemaal klassieke renners met een sprintje, niet meer sprinters die alleen maar sprinten. Ze worden allemaal completer en daar was ik sowieso al een grensgeval, maar nu ben ik misschien net even die grens over geweest", analyseert hij.