Ontroerend verhaal: Peter (91) fietst iedere dag 34 kilometer naar z'n ernstig zieke vrouw in verzorgingshuis

Fietsen is zoveel meer dan zo snel mogelijk van A naar B. Dat laat Peter wel zien. Wat ons betreft verdient hij elke gouden medaille die er is! 

screenshot RTV Oost van peter die aan het fietsen is

Voor wielerliefhebbers gaat fietsen vooral over wie zo snel mogelijk van plaats A in plaats B is of, in sommige gevallen van plaats A via plaats B weet terug is in plaats A - de scherpe lezer heeft door dat het hier over Luik-Bastenaken-Luik gaat. Maar dat fietsen vele meer is, maakt Peter uit het Overijsselse Diepenveen wel duidelijk.

Peter fietst sinds valpartij op driewieler

Hij is al 91 maar fietst elke dag toch nog 34 kilometer. Op zich al lovenswaardig, maar de reden waarom hij dat doet, maakt het nog veel specialer en ontroerender: Peter bezoekt iedere dag zijn vrouw Clara, die inmiddels al zeven jaar lang in een verzorgingshuis zit nadat er Alzheimer bij haar werd geconstateerd. "Ik wil haar elke dag blijven zien en meemaken. Ik wil haar lieve gezichtje zien en een handje pakken en een knuffel geven. En ze beloont me rijkelijk, want ze knuffelt ook. Alleen daarvoor ga ik al."

Dat zegt Peter in een prachtig filmpje van RTV Oost, dat hem een dag lang volgde enige tijd geleden. Daarin is ook te zien hoe de 91-jarige man zijn dagelijkse rit maakt. Alleen bij slecht weer pakt hij het OV. Hij doet dat na een valpartij op een driewieler. "Nadat ik onderuit ben gegaan bij een rotonde, is mijn fiets aangepast naar een driewieler."

Meer dan 50.000 kilometer

Met z'n ritten naar z'n geliefde Clara maakt hij meer kilometers dan menig amateurfietser op z'n Strava noteert. Hij doet het graag. In totaal fietste hij al meer dan 50.000

"Meer dan de aarde rond. Het houdt mij fit en gezond. Als het droog is, dan fiets ik. En als er een buitje is, dan ga ik tussen de buien door als het even kan."

Als hij toch eens natregent is de rit naar het Socratestehuis in Apeldoorn het toch helemaal waard. Peter beschrijft het ritueel als hij er aankomt. "Dan zeg ik: 'dag lieve schat'. En dan meteen een knuffel erbij. En dan komt van haar een reactie retour. Echt, ze geeft zoveel terug. Ik kan haar geen dag missen."