🎥 Manon Veenstra in alle staten na zilver op BMX: 'Ik heb al drie keer gescholden, en da's niet de bedoeling, haha...'

We kunnen het ook als er geen water bij betrokken is op de Olympische Spelen! Manon Veenstra verrast met zilver op de BMX. Bekijk hieronder de beelden!

manon veenstra

We leken het alleen op of in het water te kunnen tijdens de Olympische Spelen, maar de ban is nu ook daarbuiten gebroken in Parijs. En natuurlijk gebeurde dat op de fiets. Nou ja, fietsje... Want BMX'ster Manon Veenstra reed verrassend naar het zilver op vrijdagavond.

Veenstra in alle staten

Het goud ging in de BMX-finale naar de Australische Seito Sakakibara. Zij was ongenaakbaar in de finale, maar de andere favoriete Bethany Shriever gaf niet thuis. Dat bood kansen voor Manon Veenstra uit het Drentse plaatsje Kerkenveld - waar ook olympisch schaatskampioen Piet Kleine vandaan komt. Na een goede move kwam ze al snel op een tweede plek in het veld terecht en die stond ze niet meer af.

Na afloop was ze in alle staten. "Ik weet niet wat er gebeurd is! What the hell! Ik heb echt geen woorden. What the hell! Fuck! Nu heb ik al drie keer gescholden en da's niet de bedoeling, haha...", waren haar eerste woorden.

Daarna kon ze iets beter analyseren en haar toch ook wel bijzondere verhaal doen. "Ik wist dat ik de eerste bocht krapper kon draaier dan de anderen. Het is zo'n chaos. Of het wordt vallen of binnendoor erlangs..."

"Het is echt van de grond af aan opbouwen geweest voor me. In Nederland lukte het niet. Toen ging met m'n laatste euro naar Nieuw-Zeeland en met m'n coach samengewerkt. Dit is ook echt allemaal door hem, en m'n vriend en ouders, die me ook geholpen hebben. Vorig jaar had ik een rugblessure en moest ik tussen de trainingsrondjes door op de grond liggen. Het is doorzetten, doorzetten, doorzetten. Dat geldt voor elke topsporter, maar voor mij nu misschien een beetje extra!"

Achter haar reed Laura Smulders naar een vierde plek. Ze finishte op redelijk grote afstand van het brons. Dat ging naar de Zwitserse Zoé Claesens. Hieronder kun je de finalerun zien.

De beelden

Bij de mannen zorgden de Franse equipe onder toeziend oog van president Macron voor een un, deux, trois. Joris Daudet eiste het goud op. Jaymio Brink schopte het in Parijs tot de halve finale, maat was daarin kansloos. Niek Kimmann, de regerend olympisch kampioen van Tokio, was er niet bij in Parijs vanwege een ontstoken hartspier.