Bondscoach Moerenhout: 'Je komt voor meer, maar je weet ook dat het zo kan lopen'

Koos Moerenhout is tevreden over het optreden van zijn ploeg, maar zag ook dat er weinig te doen was aan de klasse van België. 

Koos Moerenhout bondscoach

Daar waar België juicht, blijft Nederland met lege handen achter na de wegwedstrijd in Parijs. Kopman Van der Poel kwam niet in de buurt van eremetaal. Bondscoach Koos Moerenhout reageert tegenover WielerFlits.

'Niemand had een antwoord'

"Goed, maar niet goed genoeg tegenover de individuele klasse van Evenepoel", blikt Moerenhout terug op het Nederlandse optreden in de wegrit. "Je komt voor meer, maar je weet dat het zo kan lopen."

"Tot aan de Montmartre zag het er goed uit", looft de bondscoach het werk van zijn ploeg, die Van der Poel aan zag vallen op de eerste passage van de kasseienklim.

Samen met onder meer Wout van Aert en Julian Alaphilippe leek de Nederlander in een goede positie te zitten, "maar daarna troept het weer samen en ontstaan er nieuwe situaties."

Op dat moment plaatste Remco Evenepoel een goed getimede aanval. Dat bleek uiteindelijk het beslissende moment. "Daar had iedereen wel rekening mee gehouden, maar niemand had een antwoord", zag de 50-jarige Nederlander.

"Dan zie je ook de individuele klasse die ze bij België hebben", gaat hij verder. "Met een hele sterke Van Aert, die Mathieu volgt en met een Evenepoel die zijn moment grijpt."

Conclusie

Vooral goede rijden van Wout van Aert maakte het een moeilijke koers voor Nederland. De Belg pareerde tot twee keer toe een splijtende demarrage van Van der Poel op de flanken van de Montmartre.

"Hij zet Mathieu wel klem", zei Moerenhout daarover. "Dat is de klasse die de Belgische ploeg heeft. Dat is geen verwijt naar onze ploeg, want de jongens hebben het gewoon goed gedaan. Maar zij zijn gewoon uitzonderlijk en het is lastig om daar antwoorden op te verzinnen", concludeert de ex-prof.

Selectie

Moerenhout vindt niet dat hij een fout heeft gemaakt bij het bepalen de selectie. Daan Hoole werd meegenomen als pure knecht, terwijl ook iemand als Olav Kooij als schaduwkopman mee had kunnen gaan naar Parijs.

"Maar als je de supermatie van Mathieu in het voorjaar ziet, dan verdient hij het toch om een helper mee te krijgen?", reageerde de bondscoach.

Moerenhout liet zich ook uit over de rol van Dylan van Baarle. "In een ideale wereld zat hij bij de groep Madouas", geeft hij toe. "Maar hij is lang op zoek geweest naar goede benen. Het is geen simpele wedstrijd en ik denk dat hij net dat beetje extra miste om misschien nét wel mee te zitten."