Wat een stunt! Amerikaanse Kristen Faulkner knalt solo naar goud in de wegrit

Niet Lotte Kopecky, Demi Vollering of Elisa Longo Borghini, maar Kristen Faulkner is de nieuwe olympische kampioene op de weg!

Faulkner

Daags na de mannen mochten de vrouwen aan de bak in de wegrit. Ze moesten hetzelfde circuit als de mannen afleggen, goed voor een totaal van 157,6 kilometer. De scherprechter was het klimmetje van Montmartre (1.1 km, 5.5%)

Het sleutelmoment was een valpartij op 42 kilometer van de finish dat het peloton in twee brak. Topfavorieten Demi Vollering, Lorena Wiebes en Katarzyna Niewiadoma moesten voet aan grond zetten en geraakten achterop.

Marianne Vos, Blanka Vas, Elisa Longo Borghini en Kristen Faulkner bleven weg uit het gewoel en namen de benen. Lotte Kopecky werd eveneens opgehouden door de val, maar wist na een indrukwekkende inhaalrace de aansluiting met de kopgroep te maken.

In de finale trokken Vos en Vas ten aanval. Ze sloegen een kloof van 39 seconden en leken te strijden om goud en zilver, maar een ijzersterke Faulkner maakte, met Kopecky in haar zorg, op 4 kilometer van de streep alsnog de aansluiting met de koplopers.

Met z'n vieren sprinten dan maar? Faulkner had duidelijk andere plannen. Op een paar kilometer van de finish demarreerde ze en er kwam geen reactie van haar metgezellen. Ze knalde solo naar goud en was duidelijk aangedaan, want ze maakte geen zegegebaar. Enkele minuten later ging ze wel aan het feesten.

Harvard

Faulkner is een straffe dame. Ze studeerde af in Harvard in de computerwetenschappen en ging aan de slag in de financiële wereld. Pas in 2020 waagde ze de stap naar het profwielrennen en de rest is geschiedenis.

De kersverse olympische kampioene was overigens aanvankelijk niet geselecteerd voor de Spelen! Tot gisteren waren twee ritzeges in de Giro d'Italia en de Omloop van het Hageland haar grootste triomfen.

Nieuws
  • Cor Vos