Robbe Ghys ziet olympische droom vervliegen: 'Alpecin-Deceuninck is mijn werkgever, zij trekken aan langste eind'

Baanwielrenner Robbe Ghys komt niet in actie op de Olympische Spelen. 

Ghys

Ghys, die uitkomt voor Alpecin-Deceuninck en dit jaar voor het eerst in zijn loopbaan de Tour de France uitreed, is licht geblesseerd en daardoor niet op zijn hoogste niveau. Tegen Sporza: "Het was misschien wel een van de lastigste beslissingen die ik ooit heb genomen. Stiekem zat die er wel wat aan te komen."

De laatste training die hij deed in de Franse hoofdstad noemt Ghys 'confronterend.' "Ik ben zelf naar de coaches gestapt om te zeggen dat ik er niet meer in geloofde. Toen hebben ze van bovenaf beslist om me uit de selectie te halen."

Op de Olympische Spelen moet je ook meedoen aan de ploegenachtervolging als renner van andere duuronderdelen. Ghys reed normaal de koppelkoers. "Ik wil niemand met de vinger wijzen, maar ik kan niet onder stoelen of banken steken dat die ploegenachtervolging me voor een deel nekt."

"Na de Tour heb ik drie dagen rust gehad, daarna begonnen de explosieve en zware trainingen al op de ploegenachtervolgingsfiets. Maar er was geen tijd meer om te wachten, dat hebben we samen beslist. Dat verpest nu mijn olympische droom."

Alpecin-Deceuninck

Niet starten in de ploegenachtervolging was dus niet mogelijk. "Door de verschrikkelijke regel die iemand bedacht heeft, was dat niet mogelijk. Vandaag niet starten betekent in de rest van de week ook geen toernooi mogen rijden. Voor mij had dat perfect gekund, zoals op alle andere events. Maar op de Spelen is dat opeens beperkt. Fabio Van den Bossche zal mij normaal gezien vervangen in de ploegkoers, hij is in topvorm en mikt eerst nog op het omnium."

Ghys, die in de Tour de France een aantal knappe lead-outs deed in dienst van Jasper Philipsen, denkt niet dat het een verschil had gemaakt als hij was afgestapt in Frankrijk. "Ik denk niet dat dat een wereld van verschil zou gemaakt hebben om er eerder uit te stappen."

"De ploegenachtervolging is een discipline die ik al vier jaar niet meer gereden heb, dat is het probleem. Mijn werkgever is Alpecin-Deceuninck, zij trekken aan het langste eind."

Nieuws
  • Cor Vos