Gouden teamsprinter Roy van den Berg: 'Kids mochten niet naar buiten week voor Spelen, bang dat ze met snottebel thuis zouden komen'

Door hun overmacht lijkt het of het de gouden teamsprinters allemaal komt aanwaaien. Starter Roy van den Berg legt uit dat het toch echt wel anders zit.

harrie lavreysen, jeffrey hoogland en roy van den berg na hun gouden medaille

Zijn ze het best presterende en meest constante Nederlandse sportteam dat ons land rijk was pak 'm beet de afgelopen tien jaar? Misschien moeten ze die titel delen met de Nederlandse hockeydames. Maar feit is dat de Bullet Train, zoals teamsprinters Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland al jaren heer en meester zijn in het kleerkastenfietsen.

Van den Berg van z'n fiets trekken

Die eerste bereikt op 8 september de respectabele leeftijd van 36 jaar, maar hij lijkt weer sterker dan ooit. Zijn starts in de ritten die het trio uiteindelijk goud opleverde waren weer even explosief en krachtig als altijd. De Kampenaar die in 2008 nog Nederlands kampioen BMX'en werd en niet lang daarna overstapte naar de baan heeft het nog steeds enorm naar z'n zin als topsporter.

Hij vertrouwde Thijs Zonneveld, die twitterde er in ieder geval over, dat we nog niet van hem af zijn. Hij wil best door tot en met de Spelen in Los Angeles. "Ze moeten me van m'n fiets trekken. Ik ga zeker door!", zei hij na afloop van de gouden race.

Angst voor snottebellen

Die gouden race zag er weer zo makkelijk uit. De Britten waren geen moment in de buurt van het Nederlandse trio en de voorsprong werd alleen maar groter - binnen sprintperspectieven dan, maar daarin is een paar tienden een enorm gat; alsof Dylan Groenewegen een massasprint met drie fietslengtes wint.

Daardoor lijkt het misschien soms een beetje of het de Bullet Train allemaal komt aanwaaien. Maar ze werken er keihard voor - dat is aan hun enorme spierbundels te zien - en ze laten er ook veel voor. Van den Berg gaf daar een 'mooi' voorbeeldje van. Het zegt iets over zijn maniakele beleving van de sport.

"Ik heb er alles voor gedaan. In de week dat ik thuis was voor de Spelen mochten mijn kids zelfs niet naar buiten. Ik was bang dat ze met een snottebel thuis zouden komen", zo liet hij andermaal weten aan Zonneveld. Het goud is dus ook een beetje van de kinderen van Van den Berg...

Onder de 41, lekker man!

Maar vooral van de drie heren zelf. In het AD zei Van den Berg al dat ze stiekem droomden van een tijd onder de 41 seconden. "Op deze dagen loop je wat vaker de kamer op bij elkaar, want je verveelt je dood door al dat wachten. We zeiden tegen elkaar: het zou wel heel vet zijn als we onder die 41 seconden zouden kunnen. Dat bekt ook wat lekkerder, toch?"

Het kwam er dus van en Van den Berg geniet daar enorm van. "40.949, dat klinkt wel lekker hè. Onder de 41 seconden, dat heeft nog helemaal nooit iemand gedaan. In de 41 seconden rijden is stoer, maar dat kunnen een paar andere landen ook. Dat het nu op dit moment lukt, dat is wel lekker man."