🎥 Vuelta | Kaden Groves profiteert en klopt Wout van Aert na beulswerk van Visma in etappe 14

Kaden Groves heeft de veertiende etappe van de Vuelta a España gewonnen nadat Team Visma | Lease a Bike de hele dag op kop reed. 

Groves klopt Van Aert in Vuelta

Visma | LAB legde de rode loper uit voor Wout van Aert in de veertiende etappe van de Vuelta, maar de Belg kon niet winnen. Kaden Groves sprintte sneller in Villablino en won. De Australiër verwees de leider in het berg- enn puntenklassement naar de tweede plaats.

Een dag voor de vluchters? Welnee!

De 200 kilometer lange rit ging van Villafranco del Bierzo naar Villablino. Het eerste deel ging lichtjes, maar slopend omhoog, met één gecategoriseerde beklimming. In de finale lag de zwaarste onderneming van de dag: de Puerto de Leitariegos, een klim van maar liefst 22,8 kilometer aan slechts 4,5%.

Daar waar de dertiende etappe er een leek voor de klassementsrenners, ging de dagzege naar vluchter Michael Woods. De veertiende etappe was dan weer op maat voor de aanvallers, zo werd vooraf gezegd. Echter, het tegendeel werd bewezen door Team Visma | Lease a Bike.

Jonathan Narváez (INEOS Grenadiers), Isaac Del Toro (UAE Team Emirates), Victor Campenaerts (Lotto-Dstny), Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Harold Tejada (Astana) en Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck) vormden met z'n zessen de vlucht van de dag.

De aanvallers kregen door het werk van de mannen van Van Aert weinig ruimte. In eerste instantie waren het Edoardo Affini en Robert Gesink die de boel controleerden. Zij zorgden dat het peloton op iets meer dan een minuut achter de kopgroep aankwam bij de voet van de slotklim.

Richting de top

Vervolgens was het aan Cian Uijtdebroeks en Steven Kruijswijk om de debatten te leiden in het peloton. De geel-zwarten liepen gestaag in op de kopgroep, waarna een sterke Narváez als laatste vluchter werd gegrepen.

Nadat de Ecuadoriaan ingelopen werd was het nog zo'n vijf kilometer tot de top. In dat gedeelte ging het tempo in het peloton flink de hoogte in, omdat verschillende renners vreesde voor de afdaling na de top. Van Aert zag vervolgens zijn kans schoon om zonder al te veel inspanningen zijn wiel als eerste over de top van de Puerto de Leitariegos te drukken.

Zodoende pakte hij tien extra punten voor het bergklassement, waarin hij nu steviger aan de leiding staat. Hierna dook het peloton de afdaling in en was het nog ruim vijftien kilometer tot de meet.

Aan het begin van de afzink sloeg de stress bij Red Bull-BORA-hansgrohe even toe. Primoz Roglic had een lekke band en moest in de achtervolging. Met behulp van zijn ploegmaats kon de Sloveen zonder al te problemen terugkeren.

Finale

Van Aert had in de finale zowel Attila Valter als Sepp Kuss bij zich om de boel te controleren. Dat in tegenstelling tot de etappe naar Cordoba, toen Kuss vrijwel al het werk moest opknappen.

Wat ook anders was ten opzichte van die etappe, was dat er nog aardig wat sprinters vertegenwoordigd waren in het peloton. Zo hadden Pavel Bittner, Kaden Groves en Corbin Strong de laatste beklimming overleefd.

Na beulswerk van Team Visma | Lease a Bike werd de veertiende etappe in de Ronde van Spanje dus omgetoverd van lichte bergetappe naar sprintersrit. In de laatste kilometers vlogen de treintjes naar voren, waarbij vooral die van Alpecin-Deceuninck imponeerde.

De Belgische ploeg had de hele dag geen meter kopwerk hoeven doen en kwam zodoende relatief fris aan in de finale. Zodoende werd de sprint perfect ingeleid in dienst van Groves.

Edward Planckaert deed uiteindelijk een geweldige leadout voor Groves, waarna de Australiër ervandoor schoot. Van Aert zat goed gepositioneerd in zijn wiel, maar Groves was simpelweg sneller. Zo won Kaden Groves zijn tweede etappe van deze Vuelta, nadat hij ook al de eerste massasprint won.

Uitslag en klassementen

Results powered by FirstCycling.com

Achter Groves en Van Aert sprintte Corbin Strong naar de derde plaats, voor Mathias Vacek en Pau Miquel. Van de klassementsrenners kwam niemand in de moeilijkheden, dus veranderde er niets. Ben O'Connor blijft zodoende aan de leiding in de Ronde van Spanje.

Morgen gaat de Vuelta verder met een zware bergetappe. Een belangrijke dag voor de strijd om de rode trui, want de etappe finisht in Cuitu Negru na een beklimming van bijna 19 kilometer en met een paar steile slotkilometers.

Nieuws
  • Cor Vos