Vuelta | Middengebergte of een bergetappe? Alles wat je moet weten over etappe 14: Villafranco del Bierzo-Villablino

Hieronder vind je alle informatie over de Vuelta-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 14 vuelta

Parkoers

Noem de veertiende etappe maar eentje door het middengebergte. Dat is wat de Vuelta-organisatie wel doet. Toch zou je het ook prima kunnen rechtvaardigen om het een flinke bergetappe te noemen.

De Puerto de Cerredo (7,3 kilometer aan 4,5 procent) is een voorgerechtje, maar na 150 kilometer is het raak met de Puerto de Leitariegos (23 kilometer aan 4,4 procent). Het mogen dan niet de hoogste stijgingspercentages zijn, maar de top van de klim ligt op 1523 meter. Een echte berg dus.

Het is een heel gelijkmatige beklimming waarop moeilijk verschillen te maken zijn en je nog veel hebt aan de draft van een renner voor je. Het lijkt dan ook een ideale dag voor aanvallers om nog eens alles uit de kast te halen. Voor finishplaats Villablino is het een unieke gebeurtenis, want de stad mocht de Spaanse ronde nooit eerder ontvangen.

Profiel van de etappe

TV

Je hebt voor de Vuelta a España de keuze uit twee zenders: Sporza en Eurosport. Beide zenders doen iedere dag live verslag van de koers. Vandaag komt de eerste renner naar verwachting tussen 17.00 uur en 17.30 uur boven op de slotklim. De NOS zendt de Vuelta in het weekend vaak live uit in de reguliere Studio Sport-uitzendingen.