📺 Dit is hoe laat en waar je de Canadese WorldTour-koersen bekijkt vrijdag en zondag

Er is natuurlijk behoorlijk wat tijdverschil tussen Europa en Noord-Amerika, dus hier vind je hoe laat en waar de Canadese WorldTour-koersen op tv kijkt.

het podium van de GP Quebec 2022, een Canadese WorldTour-wedstrijd

Het is inmiddels een traditie: twee weken voor het WK wielrennen maakt een deel van het WorldTour-peloton de grote oversteek naar Noord-Amerika. Daar staan met de GP Quebec en de GP Montreal twee mooie wedstrijden op het programma. Dit jaar is Tadej Pogacar de grote favoriet om zijn naam toe te voegen aan de erelijst.

Waar kijk je de Canadese wedstrijden?

Hij krijgt in Canada vrijdag in de GP Quebec onder andere concurrentie van Julian Alaphilippe, Michael Matthews, Biniam Girmay en de winnaar van vorig jaar, Arnaud De Lie (zie foto). In de GP Montreal zullen zondag ongeveer dezelfde renners aan de start staan, maar die koers is wat lastiger, dus daar zullen de (sterke) sprinters het zwaarder hebben.

Je kunt de strijd tussen de sterke sprinters en de renners die de heuvels beter verteren live op tv kijken. Maar vanwege het tijdverschil met Canada moet je wel op een andere tijd dan normaal inschakelen om de koers te volgen.

Eurosport 1 is er vrijdag vanaf 16.50 uur bij en de finish zal rond de klok van 22.15 uur zijn. Op zondag begint de uitzending van de GP Montreal aansluitend aan de wegkoers van het EK wielrennen voor mannen. Dat zal rond de klok van 18.00 uur zijn. De finish in Montreal is iets eerder dan in Quebec. Rond 21.45 uur weet je wie de winnaar is.

Vorige edities

Zoals je ziet en las won Arnaud De Lie dus vorig jaar in Quebec. Hij was toen de Australiërs Michael Matthews en Corbin Strong te snel af. Matthews won de koers al wel twee keer eerder: in 2018 en 2019. Er staan zeker niet alleen maar sprinters op de erelijst, want in 2022 ging Benoit Cosnefroy er met de zege vandoor. In 2013 was Robert Gesink er de sterkste.

De GP Montreal werd vorig jaar gewonnen door Adam Yates. Hij kwam solo over de meet. Pavel Sivakov werd tweede op drie seconden, Alex Aranburu won het sprintje voor de derde plek. Yates' huidige ploeggenoot Tadej Pogacar staat al op de erelijst in Montreal, want hij won de koers in 2022. Voor de rest is het vooral een Belgische aangelegenheid: Greg Van Avermaet (2x) en Tim Wellens wisten de koers ook te winnen.