Pogacar vindt vergelijkingen met Merckx storend: 'Ik wil mijn eigen geschiedenis schrijven, niet die van iemand anders'

In aanloop naar het Canadese tweeluik en het WK sprak Tadej Pogacar zich uit over zijn plamares, mogelijke records en de vergelijkingen met Eddy Merckx. 

Pogacar wint bergrit in gele trui

Hij voert het ene na het andere kunststukje op en heeft vóór zijn 26e al vier grote rondes en zes monumenten gewonnen. Het palmares van Tadej Pogacar begint stilaan Merckxiaanse vormen aan te nemen en hij wordt dan ook veelvuldig met Eddy Merckx vergeleken. Echter, de Sloveense veelvraat zelf lijkt daar niet veel mee bezig te zijn.

'Ik koers voor het plezier'

Voorafgaand aan het Canadese tweeluik - dat vanavond begint met de GP Québec - sprak Pogacar met CNN Sports over zijn palmares en zijn mogelijkheden voor de toekomst. Hierbij gaf hij aan niet zo zeer denk aan records of erelijsten van anderen, maar dat hij vooral met zichzelf bezig is.

"Toen ik nog jong was, dacht ik er niet eens over na dat ik een etappe in de Tour de France zou winnen", zei Pogacar tegen de sportafdeling van het nieuwsmedium. "En nadat ik mijn eerste Tour won - wat het ultieme doel is in het wielrennen - is alles min of meer een bonus. Ik koers voor het plezier, zonder verplichtingen en met een vrij geest."

Met die vrije geest won Pogacar al driemaal de Tour, één keer de Giro, één keer de Ronde van Vlaanderen, twee keer Luik-Bastenaken-Luik en drie keer de Ronde van Lombardije. Ook rittenkoersen Tirreno-Adriatico, Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië schreef hij op zijn naam, evenals tweemaal Strade Bianche, de Amstel Gold Race en de Waasle Pijl.

Hiermee komt hij steeds dichter in de buurt van het palmares van Merckx, al is het gat puur cijfermatig nog groot. Waar Pogacar al vier grote rondes won, heeft De Kannibaal er al elf achter zijn naam. Bovendien won Merckx in totaal negentien monumenten, terwijl de Sloveen er 'pas' zes heeft gewonnen. Daartegenover staat dat Pogacar nog 26 moet worden en dus nog alle tijd heeft om de erelijst van de beste wielrenner aller tijden te kopiëren.

'Dat is niet het doel'

"Ik hou er niet van om te praten over wat er mogelijk is in de toekomst of welke records er gebroken kunnen worden", zei Pogacar. "Maar ik heb nu drie keer de Tour de France gewonnen en kan misschien nog wel tien jaar doorgaan met mijn carrière - zolang ik mij goed blijf voelen."

"Het ziet er dus goed uit met het oog op het record van vijf Tourzeges, maar dat is niet het doel wat ik nastreef", benadrukte de kopman van UAE Team Emirates. Via de twee Canadese WorldTour-koersen van dit weekend stoomt Pogacar zich klaar voor het komende WK.

Op het zware parkoers in Zürich krijgt hij een grote kans om de regenboogtrui te veroveren. Lukt hem dat, dan maakt hij niet alleen zijn eigen bingokaart voller, maar schrijft hij ook geschiedenis met een unieke trilogie: de Giro, Tour én het WK. Enkel Stephen Roche en (natuurlijk) Eddy Merckx deden dat eerder.

'Jezelf zijn'

Een nieuwe mogelijkheid voor Pogacar om zich in de boeken naast De Kannibaal te plaatsen. Dat geeft opnieuw aanleiding om de vergelijking tussen beide wielergiganten te trekken. En precies dat vindt de Sloveen niet altijd even prettig.

"Ik kan mijzelf niet vergelijken met Eddy Merckx, want dat was niet mijn tijdperk. Het is wel een groot compliment naturlijk, maar tegelijkertijd kan het storend zijn. Je wil gewoon jezelf zijn; je wil je eigen ding doen en je eigen koers varen. Ik wil mijn eigen geschiedenis schrijven, niet die van iemand anders", aldus Pogacar.