Christoph Roodhooft over Van der Poel: 'Voldoende redenen om te stellen dat er wel iets mogelijk is zondag'

Als ploegleider en vertrouwenspersoon van Mathieu van der Poel is Christoph Roodhooft zeer optimistisch over de WK-kansen van de titelverdediger. 

Van der Poel WK

Bijna 4.300 hoogtemeters, dat lijkt er op papier teveel aan voor Mathieu van der Poel. Toch is dat niet zo. De kopman van Nederland bereidde zich specifiek voor op het WK in Zürich, want hij ziet wel degelijk kansen voor zichzelf. Ook zijn ploegleider en vertrouwenspersoon Christoph Roodhooft is optimistisch.

'Kopie van een andere grote koers'

Vanwege de vele hoogtemeters in de wegrit in Zürich, wordt veelvuldig de vergelijking getrokken met Luik-Bastenaken-Luik. Daar werd Van der Poel aan het einde van een succesvol voorjaar dit jaar derde. Daarbij moet gezegd worden dat de Nederlander geen partij kon geven aan Tadej Pogacar.

Roodhooft neemt het resultaat in Luik als een positief signaal mee richting komende zondag. "En uiteindelijk zijn de laatste 80 à 90 kilometer van de Ronde van Vlaanderen ook niet simpel", aldus de persoonlijk begeleider van MVDP bij Alpecin-Deceuninck. "Als je daar kan winnen, dan kan dit WK-parkoers uiteindelijk nog te lastig blijken, maar dan ben je ook niet bij voorbaat kansloos."

De mede-oprichter van de ploeg van Van der Poel merkt op dat de finale van de wegrit totaal anders is dan die van La Doyenne. Anders dan in Luik zitten er geen steile klimmen in. Sterker nog: "Voor mij is de finale een kopie van een andere grote koers. Eentje die hij al gewonnen heeft", duidt Roodhooft op Milaan-Sanremo.

Net als in La Primavera eindigt het WK met een fikse afdaling, een vlakke strook en een sprint die ietsjes omhoog loopt. "Qua sprint zou dat wel eens vergelijkbaar kunnen worden, ja", aldus de Belg.

'Mentaal even kantje-boordje'

Roodhooft geeft aan dat Van der Poel weer fris en fruitig op de fiets zit. Dat was na de Tour en de Spelen wel anders. "Toen was het mentaal even kantje-boordje", aldus de oud-renner. "In de Tour stootte hij op een parkoers dat hem weinig kansen bood. Ook de Spelen werden, laten we zeggen, een mislukking."

"Als je je zoals Mathieu dan heel lang zonder wedstrijd op die doelen hebt voorbereid, is dat niet plezant", legt Roodhooft uit. "Plots had hij vijf, zes weken zonder resultaat. Dat is Mathieu niet gewend. Hij is een coureur die wint en wil winnen."

Dat laatste, winnen, deed Van der Poel vorige week weer. In de Ronde van Luxemburg won hij de openingsrit en speelde hij tot en met de slotetappe mee om de eindzege. Een flinke opsteker voor de 28-jarige wereldkampioen, die volgens Roodhooft "gewoon bij de vijf beste eendagsrenners van de wereld" behoort. "Als je dan in conditie bent, mag en moet je ambitie hebben richting WK", aldus de manager van Alpecin-Deceuninck.

Scherper dan ooit?

Mathieu van der Poel zag er de laatste weken zichtbaar scherp uit. De Nederlander had wat kilo's verloren ten gunste van zijn klimprestaties op het WK en leek scherper dan ooit. Toch vindt Roodhooft de opmerkingen over Van der Poels gewicht wat overdreven.

"Hij is in het verleden nog zo mager geweest. Hij is misschien iets magerder dan in het voorjaar, maar het verschil is echt niet groot. Topvorm en magerte gaan vaak gewoon samen", geeft hij aan.

Van der Poel trainde ter voorbereiding op het WK de voorbije weken veel in Spanje. "Daar is het sowieso al meer klimmen", legt Roodhooft uit. "Bovendien weten we allemaal hoe lang de hellingen op het WK zijn en welke accenten je dan moet leggen. Natuurlijk hou je daar rekening mee."

Een goede ploeg rondom MVDP

In een vooruitblik op het WK kijkt Roodhooft met een scherp oog richting de tegenstanders van zijn kopman. "Wat Evenepoel doet, is gewoon indrukwekkend. Wat Pogacar in Canada deed, was ook niet niks. En Hirschi heeft de laatste weken zowat overal de koers bepaald."

"Die mannen zullen allemaal op de afspraak zijn", klinkt het. "Maar die mannen gaan Mathieu evenzeer als tegenstander hebben. Ook voor hen gaat alles in de plooi moeten vallen om Van der Poel te kloppen in de finale."

Een andere reden op positief tegen de WK-kansen van de Nederlandse kopman aan te kijken is volgens Roodhooft de sterkte van zijn ploeg. Van der Poel wordt omringd door enkele sterke klimmers en wegkapiteins. Zo krijgt de titelverdediger renners als Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Bart Lemmen en Frank van den Broek met zich mee.

In tegenstelling tot in Parijs wordt de kopman van Nederland nu dus veel beter omringd. "Ik denk dat die jongens ook wel volledig in dienst van Mathieu willen rijden", aldus Roodhooft, die besluit: "Allemaal voldoende redenen om te stellen dat er wel iets mogelijk is zondag."

WK
  • Cor Vos