Mont Ventoux krijgt hoofdrol in nieuwe loodzware eendagskoers

Geen berg zo legendarisch als de 1909 meter hoge Mont Ventoux. De Reus van de Provence is een klim die elke zichzelf respecterende wielrenner bedwongen moet hebben. Toch komen wielerkoersen komen er niet heel vaak aan. Maar daar komt verandering in.

Mont Ventoux

Volgend jaar staat namelijk de eerste editie van een nieuwe Franse eendagskoers op het programma. In de 1.1-wedstrijd die zal starten in Vaison-la-Romaine vormt de Ventoux het decor van de laatste kilometers. Zoals het nu lijkt zal de koers 185 kilometer lang zijn, al bestaat er volgens Nicolas Garcera nog wel de mogelijkheid om zo'n vijftig kilometer toe te voegen voor een extra lus door de Luberon. De koers zoals ze nu staat uitgetekend zal ongeveer 4400 hoogtemeters bevatten.

De nieuwbakken klimkoers - werktitel: Mont-Ventoux dénivelé challenge - staat gepland op 17 juni 2019, één dag na de finish van het Critérium du Dauphiné. Dankzij deze plaats op de wielerkalender hoopt de organisatie een hoop klimmers aan de start te krijgen. Een dag voor de wedstrijd staat al een Gran Fondo op het programma. Deze wordt eveneens door Denivele Challenges georganiseerd.

De Mont Ventoux zal in de nieuwe koers uiteraard via Bedoin worden beklimmen. Deze variant staat bekend als de zwaarste. Over ruim 21 kilometer gaat het dik 1600 meter de hoogte in, waardoor de beklimming goed is voor een gemiddeld stijgingspercentage van boven de zeven procent.

De laatste winnaar van een koers met aankomst op de Ventoux is Anna Kiesenhofer. Deze Oostenrijkse won twee jaar geleden de derde etappe van de Tour Cycliste Féminin International de l'Ardèche. De laatste keer dat de Tour de France de mythische berg aandeed mocht Thomas De Gendt juichen, al lag de aankomst destijds niet op de top vanwege de weersomstandigheden. De finish lag toen bij Chalet Reynard, waar het legendarische maanlandschap begint.

In totaal bezocht de Ronde van Frankrijk de Ventoux al zestien keer. Geen Nederlander wist ooit te zegevieren op de berg. In 1967 won Jan Janssen 13 juli 1967 wel de rit die na de beklimming van de Mont Ventoux finishte in Carpentras. Dat was op dezelfde dag dat Tommy Simpson het leven liet op de berg. Tijdens de beklimming bezweek hij aan de gevolgen van de hitte, alcohol en doping. "Put me back on my bike" waren zijn laatste woorden.