HomeNieuwsEindstreep: met vandaag Mathieu van der Poel, Maud Kaptheijns & Jurgen Van...

Eindstreep: met vandaag Mathieu van der Poel, Maud Kaptheijns & Jurgen Van den Broeck

Wat gebeurde er vandaag in de wielerwereld?

Het was een rustige dag in de wielerwereld. Wie stonden er vandaag wel in het nieuws? Lees het in De Eindstreep. Met vandaag onder anderen Mathieu van der Poel, Maud Kaptheijns en Jurgen Van den Broeck.

Zondag heerste Nederland in de Superprestigecross van Zonhoven. Mathieu van der Poel won bij de mannen, Maud Kaptheijns bij de vrouwen en bij de beloften ging de zege naar talent Jens Dekker. 

Van der Poel: ‘Ik heb nooit gepanikeerd’

Mathieu van der Poel boekte in de Superprestigecross van Zonhoven alweer zijn achtste overwinning van het nog prille veldrijdseizoen. Wereldkampioen Wout Van Aert probeerde het wel vroeg in de cross, maar uiteindelijk was Van der Poel wederom oppermachtig.

“Mijn start was niet geweldig, maar gepanikeerd heb ik geen enkel moment”, legde hij na afloop uit op de site van zijn ploeg Beobank-Coredon. “Wout nam een kleine voorsprong, maar ik had het onder controle en toen ik in tweede positie kwam, lag het veld open om het gat te dichten.”

Niet veel later liet Van der Poel zijn concurrenten achter. Zelfs de hitte en de zware zandstroken maakten hem niet terughoudend om aan te vallen. “Onderweg stonden er mensen van de ploeg om water over mij te gieten. En ik reed met een ijsvest naar de start. Dat hielp, maar het blijft wel een erg zware wedstrijd. Zonhoven is een speciale cross en het doet deugd om die te winnen.”

Mathieu van der Poel in de befaamde Kuil van Zonhoven

Kaptheijns: ‘Ik voel me enorme thuis bij mijn nieuwe ploeg’

Niet alleen bij de mannen was er Nederlands succes in de Superprestige van Zonhoven, want ook bij de vrouwen domineerde Nederland. Er stond geen maat op Maud Kaptheijns, die dit jaar haar doorbraak kent in het veld. “Ik ben ontzettend blij met de zege.”

Vooral op het klimgedeelte kon Kaptheijns duidelijk meer dan haar concurrenten. “Het zand lag er beter bij dan woensdag, toen ik hier kwam om te verkennen”, aldus Kaptheijns op de site van haar team Crelan-Charles. “Nu kon ik de laatste klim redelijk ver oprijden, waardoor ik een verschil kon opbouwen met de andere vrouwen. Ik win hier met een grote voorsprong en dat lag denk ik aan mijn start. Als je hier als eerste kan rondrijden heb je heel het parkoers voor je en kan je jouw ideale lijnen rijden.”

Kaptheijns veranderde voor dit seizoen van ploeg en dat werpt direct zijn vruchten af, want de Nederlandse boekte in Zonhoven haar tweede zege in een Superprestigecross. “Ik krijg nu raad van Niels Albert, die op dit soort omlopen enorm veel tips kan geven. Hij was vroeger ook een zandspecialist en dat is nu voor ons zeker een meerwaarde. De overstap naar Crelan-Charles heeft ook voor heel wat rust gezorgd. Ik voel me hier enorm thuis en ben dus zeer blij met mijn keuze.”

Bovendien heeft Kaptheijns haar eetpatroon enigszins aangepast. “Ik eet veel gezonder en ook meer waardoor ik meer energie heb om mijn trainingen en wedstrijden af te werken. Ook mijn lichaamsgewicht is met drie kilo gezakt. Mijn zomer is vlekkeloos verlopen waardoor ik een goede basis kon leggen voor dit seizoen.”

Nederlandse selectie voor wereldbekercross Koksijde bekendgemaakt

Komende zaterdag en zondag gaat het veldrijdcircus door met respectievelijk de Superprestige Niels Albert en de wereldbekercross van Koksijde. Dit is de selectie die het in Koksijde voor Nederland moet gaan doen. 

“We reizen af naar Koksijde met misschien wel de sterkste selectie ooit. We hebben de afgelopen weken laten zien dat we in alle categorieën kunnen winnen,” zo laat bondscoach Gerben de Knegt weten. 

De enige twee renners die dit seizoen een klassementscross wisten te winnen zijn van de partij voor Nederland. Mathieu van der Poel als topfavoriet en Lars van der Haar als gevaarlijke outsider. De rest van de selectie bestaat uit Corne van Kessel, David van der Poel, Stan Godrie, Twan van den Brand, Thijs van Amerongen en Gosse van der Meer. 

Bij de vrouwen heeft Nederland eveneens meerdere ijzers in het vuur. Maud Kaptheijns toonde in Zonhoven over een uitstekend vorm te beschikken en Sophie de Boer keert bovendien terug na een oorontsteking. Verder staan Lucinda Brand, Annemarie Worst, Manon Bakker, Inge van der Heijden, Ceylin del Carmen Alverado en Fleur Nagengast aan de start. 

Bij de beloften en junioren hebben respectievelijk Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar de meeste kans op eremetaal. 

Jurgen Van den Broeck wil betrokken blijven bij het wielrennen

Jurgen Van den Broeck rijdt morgen in Putte-Kapellen zijn laatste wielerkoers als prof. De oud-ronderenner boekte twee overwinningen in zijn loopbaan, namelijk het Belgisch kampioenschap tijdrijden en een ritoverwinning in de Dauphiné.

“Hoe dichter die laatste koers komt, hoe vreemder”, vertelt de renner van Team LottoNL-Jumbo tegen Sporza. “Je bent enerzijds blij, anderzijds is een deel van je leven voorbij en dat deel komt nooit meer terug. Ik neem dinsdag afscheid in eigen land en dat is leuker dan alleen stoppen in het buitenland. Ik denk nu soms: spijtig dat ik stop. Maar op de valpartijen na ben ik tevreden over mijn carrière. Al terugblikkend denk ik geen moment: daar heb ik iets laten liggen.”

Achter de naam van Van den Broeck staat een derde plaats in de Tour de France, al voelt dat niet zo. Met een talentvolle generatie klimmende Belgen hoop VDB zijn ervaringen door te kunnen geven. “Ik heb momenteel nog geen vooruitzichten. Ik hoop in de koers te blijven. Ik denk dat er in België opvolging is en die zou ik graag bijstaan met raad en daad.”

Foto’s: Cor Vos 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert onder de indruk van aanval Skujins op Berendries: ‘Die was beangstigend sterk, ja’

Met een brede lach deed Van Aert na afloop zijn verhaal bij Sporza. Hij...

Tratnik spreekt van grootste zege in loopbaan: ‘Of mijn rol nu verandert, moet je aan de ploegleiding vragen, haha’

Na afloop deed de Sloveen zijn verhaal in gesprek met Sporza. "Ja, ik ben...

Verrassende Jan Tratnik wint Omloop het Nieuwsblad na knotsgekke finale

Omstreeks 11.00 uur werd in Gent het startschot gegeven van de allereerste voorjaarsklassieker. Een...

Benieuwd naar het wielerpoolteam van oud-topper? Tom Boonen kiest voor deze renners (en eentje ervan is familie…)

Met Omloop Het Nieuwsblad start het wielerseizoen 2024 écht. En dus zijn ook veel...

Meer zoals dit

Wout van Aert onder de indruk van aanval Skujins op Berendries: ‘Die was beangstigend sterk, ja’

Met een brede lach deed Van Aert na afloop zijn verhaal bij Sporza. Hij...

Tratnik spreekt van grootste zege in loopbaan: ‘Of mijn rol nu verandert, moet je aan de ploegleiding vragen, haha’

Na afloop deed de Sloveen zijn verhaal in gesprek met Sporza. "Ja, ik ben...

Verrassende Jan Tratnik wint Omloop het Nieuwsblad na knotsgekke finale

Omstreeks 11.00 uur werd in Gent het startschot gegeven van de allereerste voorjaarsklassieker. Een...