WK 2017: Van Vleuten kroont zich tot wereldkampioene tijdrijden, Van der Breggen pakt zilver

De Nederlandse vrouwen waren alomtegenwoordig op het wereldkampioenschap tijdrijden.

WK 2017: Van Vleuten kroont zich tot wereldkampioene tijdrijden, Van der Breggen pakt zilver

Annemiek van Vleuten heeft zich tot wereldkampioene tijdrijden gekroond. De renster uit Utrecht maakte haar favorietenrol helemaal waar en veegde de toptijd van Van der Breggen -die zilver pakte- van de tabellen.

Al vroeg in de namiddag moesten met de Amerikaanse Lauren Stephens en onze Anna van der Breggen twee belangrijke medaillekandidaten aan de bak. Van der Breggen liet het niet aan haar hart komen en klokte de ene toptijd na de andere. Aan de streep ging ze Stephens bijna een minuut vooraf. 

Na de scherpe tijd van Van der Breggen was het wachten op die andere Nederlandse medaillekandidate: Annemiek van Vleuten. De renster van Orica-Scott startte gefocust maar moest bij de eerste twee tussenpunten Van der Breggen voor haar dulden. Op de top van de gevreesde Birkelundsbakken lag Van Vleuten nog 3 seconden achter de Olympisch kampioene. Een achterstand die ze helemaal goedmaakte in de afdaling. Aan de streep had Van Vleuten een voorsprong van 12 seconden op Van der Breggen.

"Het gevoel is dat alles al vroeg vastligt", liet Renaat Schotte zich vervolgens op Sporza ontvallen. Zijn gevoel werd even later bevestigd toen zowel Van Dijk, Dygert als titelverdedigster Neben teleurstelden en niet in aanmerking kwamen voor de medailles. De Australische Katrin Garfoot kaapte het brons weg. Van Dijk moest tevreden zijn met een vijfde plaats.

Foto: Cor Vos