Vuelta Vandaag: 18 | Suances - Santo Toribio de Liébana | 169 km

De achttiende etappe van de Vuelta a Espana voert over heuvelachtig terrein naar Santo Toribio de Liébana met finish ber...

Vuelta Vandaag: 18 | Suances - Santo Toribio de Liébana | 169 km

Na de horrorbeklimming van de zeventiende etappe is het in rit 18 tijd om de benen wat te laten vieren. Een kleine 170 kilometer met maar vier beklimmingen is immers helemaal niets in de Vuelta.

Suances is een klein dorpje aan de Cantabrische kust waar vooral twee rivieren en maar liefst vijf stranden het mooie weer maken. Het is een van de grootste toeristische trekpleisters van de regio Cantabrië.

In 2008 won Paolo Bettini hier na een volledig verregende etappe waarin Alejandro Valverde zijn klassement om zeep hielp. In zijn nervositeit wilde hij zelf een regenjack gaan halen, in plaats van het over te laten aan zijn ploeggenoten. Ook gaan we onderweg over de Collada de la Hoz. Daar plaatste Alberto Contador in 2012 een demarrage die de volledige Ronde van Spanje  op zijn kop zette. Joaquím Rodríguez kon niet antwoorden en verloor zijn bijna zeker zijn eindwinst.

Door het heuvelachtige karakter van het parkoers is deze etappe de ideale mogelijkheid voor een lange ontsnapping. Een kopgroep met namen als Luis Léon Sánchez, Alexey Lutsenko, Darwin Atapuma, José Joaquín Rojas, Julian Alaphilippe en Daniel Moreno zal geen verrassing zijn. Wellicht dat Tomasz Marczynski en derde overwinning uit de hoge hoed tovert, en wees niet verbaasd als teleurstellende klassementsrenners als Romain Bardet en de broers Adam en Simon Yates vandaag proberen hun Vuelta wat kleur te geven.

De klassementsrenners hebben op de steile slotklim van woensdag met veel krachten gesmeten en met de gevreesde Angliru nog in het verschiet is het de vraag of aanvallers als Alberto Contador en Miguel Ángel López opnieuw knuppel in het hoenderhok gooien. De verwachting is dat het niet om de overwinning zal gaan, maar ook zij hebben gezien dat de vorm van Froome scheurtjes vertoonde.   

De Collada de la Hoz zal echter opnieuw een scherprechter kunnen zijn. Met een gemiddelde stijgingspercentage van 5,2% niet de steilste beklimming, maar met een lengte van 10.7 kilometer lang genoeg om een verschil op te maken. De top ligt echter op dertig kilometer van de streep en diegene die het probeert weg te rijden staat een moeilijke aanloop naar de finish te wachten.

De finish ligt getrokken in Santo Toribio de Liébana, bovenaan een korte klim van 2,5 kilometer. Met stijgingspercentages tussen de 8 en 10 procent wordt hier het verschil gemaakt tussen winst en verlies.

Prijsvraag

Wil je kans maken op een t-shirt naar keuze van CyclingLifestyle? Voorspel dan de winnaar van de etappe van vandaag op onze Facebook-pagina of waag een gokje op Twitter!

Foto's: La Vuelta