Eindstreep: wat gebeurde er op 9 mei?

Geen wielernieuws gezien, gehoord of gelezen? Gelukkig praat 'Eindstreep' je weer helemaal bij.

Eindstreep: wat gebeurde er op 9 mei?

Geen wielernieuws gezien, gehoord of gelezen? Gelukkig praat 'Eindstreep' je weer helemaal bij.

Polanc houdt stand en wint eerste bergrit

Hij maakte het op het laatst nog knap lastig, maar Jan Polanc is er in geslaagd om net als in 2015 de eerste aankomst bergop in de Giro d'Italia te winnen. Aan het eind van de etappe hield de coureur van UAE Team Emirates 19 seconden over op de Rus Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin), die in de laatste kilometers zijn concurrenten wist te lossen.

Door zijn ritzege heeft Polanc ook de leiding in het bergklassement. In dat klassement heeft hij 21 punten voorsprong op Daniel Teklehaimanot.

Roze gaat naar Jungels

Net als vorig jaar neemt Bob Jungels de Maglia Rosa over van een ploeggenoot. Het is nu niet Gianluca Brambilla, maar Fernando Gaviria die zijn trui moet afstaan aan de Luxemburger van (Quick Step Floors). Jungels dankt zijn voorsprong van zes seconden op Geraint Thomas aan de laatste rit op Sicilië, waar hij de enige klassementsman was in de eerste waaier.

Valpartij deert Zakarin niet

Vlak voor het peloton begint aan de klim naar Rifugio Sapienza wordt de groep opgeschrikt door een valpartij. Rozetruidrager Fernando Gaviria vergist zich in een bocht en Steven Kruijswijk (LottoNL - Jumbo) en Ilnur Zakarin maken even achter hem kennis met het Siciliaanse asfalt. Beide kopmannen kunnen echter hun weg al snel weer vervolgen. Ook een lekke band voor Mikels Landa blijft zonder gevolgen. Vlak voor de finish ontsnapt de Rus zelfs nog uit de groep der favorieten. Hij weet tien seconden van zijn achterstand in het klassement af te snoepen. 

Foto: Cor Vos