Contador: 'Het belangrijkste is dat het een mooie koersdag was'

Alberto Contador kwam enorm dicht bij de eindzege in Parijs-Nice. Na de slotrit kwam hij twee tellen tekort op de Colomb...

Contador: 'Het belangrijkste is dat het een mooie koersdag was'

Alberto Contador kwam enorm dicht bij de eindzege in Parijs-Nice. Na de slotrit kwam hij twee tellen tekort op de Colombiaan Sergio Henao.

Voorafgaand aan de laatste etappe van De Koers naar de Zon had de Spanjaard van Trek-Segafredo 31 seconden achterstand op de Colombiaan. Dat was dus voer voor een prachtige slotrit in en rond Nice. En Contador stelt nimmer teleur, dus ook nu niet. Al op de Côte de Peille, met nog meer dan vijftig kilometer te rijden, trok hij ten strijde. Eerst liet hij Jarlinson Pantano de boel uiteen rijden, waarna El Pistolero zelf op de pedalen ging staan.

In de finale bleek het net niet genoeg, omdat hij zelfs met zes genomen bonificatieseconden twee seconden tekort kwam op Henao. "Ja, ik heb vandaag echt alles gegeven", stelde de Madrileen achteraf. "Met mijn hele ploeg. Ze hebben fantastisch gestreden. Ik heb nu twee emoties: ik ben blij omdat iedereen wist dat ik ging aanvallen en ik toch een moeilijke poging alleen opzette. Maar ik ben ook teleurgesteld, want het is zwaar om twee seconden tekort te komen en opnieuw tweede te worden." Ook vorig jaar zette Contador de slotrit in vuur en vlam, om een aantal seconden te weinig te pakken op Geraint Thomas.

Lof voor Pantano

De laatste twee dagen van Parijs-Nice had de Spanjaard hulp van een imponerende Jarlinson Pantano. "Hij is geweldig voor mij", aldus de kopman van de ploeg waar onder meer Bauke Mollema en Koen de Kort voor rijden. "Hij is niet alleen een ploeggenoot, maar ook een goede vriend. Wanneer je samen lol hebt naast de fiets, dan fiets je ook harder samen. We zijn allebei gemotiveerd en hij zal essentieel voor me zijn in de Tour de France. Ik kan hem alleen maar bedanken."

Achteraf bleek de eerste etappe van Parijs-Nice de belangrijkste. Daar al werd Contador op een grote afstand gereden in de waaiers net ten zuiden van Parijs. "Als ik daar geen tijd verloor, had ik een andere tactiek gekozen voor de rest van de ronde. Maar dat is wielrennen." Toch houdt de Spanjaard een goed gevoel over aan zijn avontuur. "Uiteindelijk was het een prachtige dag voor het wielrennen, dat is ook belangrijk. Ik zou liever winnen natuurlijk, maar dit hoort bij de sport. Het maakt me niet uit of ik met twee of tien seconden verschil verlies. Wat belangrijk is, is dat ik strijdend ten onder ben gegaan. Aanvallend bergop, bergaf of op het vlakke."

Foto's: Cor Vos