Mollema: "Giro geeft mij nieuwe energie"

Bauke Mollema start voor het eerst sinds 2010 niet in de Tour; in de Giro d'Italia is de Nederlander kopman. "Al ben ik...

Mollema: "Giro geeft mij nieuwe energie"
  • Bauke Mollema Bauke Mollema

Bauke Mollema start voor het eerst sinds 2010 niet in de Tour de France; in de Giro d'Italia is de Nederlander kopman. "Al ben ik nu wel blij dat ik in Italië start."

De voorbereiding op het seizoen ziet er voor Bauke Mollema anders uit dan hij de afgelopen jaren gewend is. De Nederlander van Trek-Segafredo rijdt voor het eerst in zes jaar geen Tour de France, maar start als kopman in de Giro d'Italia.

"Ik rijd bijvoorbeeld geen enkele klassieker, omdat het niet in mijn voorbereiding op de Giro past", zegt Mollema tegen De Telegraaf. "Het is een heel andere inspanning, met veel kortere beklimmingen, waarop je explosiviteit moet hebben. De laatste jaren heb ik mij juist beter ontwikkeld op lange klimmen. In die klassieke periode zal ik een hoogtestage doen."

Een grote factor op de beslissing om de Italiaanse drieweek te rijden is de komst van Alberto Contador. De Spanjaard wil nog eenmaal alles geven in de Tour de France en hoopt grote favoriet Chris Froome uit te kunnen dagen.

"De komst van Alberto bij Trek-Segafredo heeft deze keuze wel een beetje ingeleid", erkent Mollema. "Als hij niet was gekomen, had ik waarschijnlijk weer een klassement in de Tour gereden. Al ben ik nu wel blij dat ik in Italië start. Dat geeft me weer nieuwe energie, ook door het andere programma."

Foto: Cor Vos