Dubai Tour: Kittel zet kroon op eindzege met hattrick

De slotrit in de Dubai Tour ging naar Marcel Kittel. Hij won de massasprint in Dubai voor Elia Viviani en Riccardo Minal...

Dubai Tour: Kittel zet kroon op eindzege met hattrick
  • Elia Viviani Elia Viviani

De slotrit in de Dubai Tour ging naar Marcel Kittel. Hij won de massasprint in Dubai voor Elia Viviani en Riccardo Minali.

Door het annuleren van de koninginnenrit met aankomst op de Hatta Dam gisteren was de Dubai Tour toch een beetje onthoofd. Nadat de eerste twee etappes vlekkeloos verliepen - beide gewonnen door Marcel Kittel - stak in de derde etappe een heuse zandstorm op. Na een elleboogstoot aan klassementsleider Kittel werd Andriy Grivko uit koers gezet. De ritwinst ging naar John Degenkolb, zijn eerste voor zijn nieuwe baas Trek-Segafredo.

De slotrit zou de renners van hetzelfde startpunt - het strand van Dubai - via de buitenwijken en de haven weer terug in de buurt van het vertrekpunt brengen. Daar zou een koninklijke massasprint te wachten staan op het peloton.

Vechten tegen de bierkaai

Waar in het begin van de etappe nog wat tussensprints werden betwist door losse flodders, was het daarna tijd voor een echte kopgroep. Een internationaal viertal ging op pad, met daarbij een Nederlander: Floris Gerts van BMC Racing Team. Hij kreeg Dmitriy Gruzdev (Astana), Matteo Bono (UAE Abu Dhabi) en Ivan Garcia Cortina (Bahrain Merida) mee.

Onder aanvoering van Quick-Step Floors en meerdere sprintersploegen - ook Bram Tankink deedwerk voor Team LottoNL-Jumbo - werd het kopkwartet een halt toegeroepen. Het sprintwerk kon voor een vierde keer deze week beginnen. De trein van Dylan Groenewegen kwam te vroeg op kop, waarna het in de slotkilometer de beurt was aan Quick-Step Floors. Ook de Duitser werd niet optimaal gebracht. Toch was de Duitser onverslaanbaar. In een machtssprint was hij veruit de beste.

Foto's: Cor Vos