Ronde van Valencia: BMC Racing Team sterkste ploeg in opener

De ploegentijdrit in de Ronde van Valencia werd gewonnen door BMC Racing Team. Het was daarmee Team Sky en Quick-Step Fl...

Ronde van Valencia: BMC Racing Team sterkste ploeg in opener

De ploegentijdrit in de Ronde van Valencia werd gewonnen door BMC Racing Team. Het was daarmee Team Sky en Quick-Step Floors te snel af.

De Ronde van Valencia maakte vorig jaar haar terugkeer op de internationale wielerkalender. De Spaanse vijfdaagse werd in 2016 voornamelijk een Nederlands succes. Nadat Wout Poels de openingstijdrit won, was Dylan Groenewegen de snelste in een massasprint op dag drie. Weer een dag later was opnieuw Poels de beste, in de etappe over de Alto de Xorret de Cati. De Limburger van Team Sky won uiteindelijk ook het algemeen klassement in Zuidoost-Spanje.

Een tijdrit als opener, dat vond de organisatie van de Valenciaanse rittenkoers wel geschikt. Dus werd er deze keer besloten een ploegentijdrit te houden. Vanuit Playa de la Glea naar Orihuela moesten 38 vrij selectieve kilometers worden bedwongen. De ronde zou na twee sprintetappes op zaterdag helemaal beslist moeten worden, met een aankomst op de Camins del Penyagolosa. Op die steile beklimming was Mathias Frank vorig jaar de beste in de Vuelta a España.

Oranje formaties

In Orihuela trapte de Japanse UKYO-ploeg de ploegenproef af. Roompot-Nederlandse Loterij was als zevende ploeg de eerste Nederlandse startende formatie. Na Team LottoNL-Jumbo volgden nog tien ploegen. Team Sky, met Wout Poels als verdedigend eindwinnaar aan de start, rondde af.

CCC Sprandi Polkowice zette een serieuze tijd op de tabellen. Met tijdrijders als Marcin Bialoblocki, Felix Großschartner en Branislav Samoilav aanwezig mocht dat geen verrassing zijn. 45'32" was de Poolse richttijd. Al snel bleek dat de verschillen groot zouden zijn. Zo lag Roompot-Nederlandse Loterij op dat moment bijvoorbeeld virtueel vijfde, met twee minuten en vijf seconden achterstand op CCC.

Strijd voor zege

Team LottoNL-Jumbo maakte gehakt van de Poolse tijd. De ploeg, met als kopmannen Steven Kruijswijk en Primoz Roglic aan de start, noteerde 44'30". Quick-Step Floors, eveneens met een sterke formatie aan de start, dook 23 seconden onder de Nederlandse tijd. BMC Racing Team verpulverde de tijd van Quick-Step echter en bracht 43'14" op de tabellen.

Movistar kwam bij lange na niet aan de tijd van de Amerikanen, waarna enkel Team Sky nog onder de tijd van de BMC-formatie kon komen. De ploeg van titelverdediger Wout Poels kwam echter 24 tellen tekort. Manuel Senni is de eerste leider in de Spaanse ronde.

Foto's: Cor Vos