Vuelta a San Juan: Rui Costa zegeviert op Alto Colorado, Mollema leider

In de vijfde etappe van de Vuelta a San Juan stak Rui Costa zijn handen in de lucht. Hij won de aankomst bergop voor Rod...

Vuelta a San Juan: Rui Costa zegeviert op Alto Colorado, Mollema leider
  • Rui Costa Rui Costa

In de vijfde etappe van de Vuelta a San Juan stak Rui Costa zijn handen in de lucht. Hij won de aankomst bergop voor Rodolfo Torres en Ricardo Escuela.

Na vier etappes in de Vuelta a San Juan was het wel duidelijk: Quick-Step Floors was de grote slokop van de Argentijnse rittenkoers. Na een ritzege op dag 1, mocht Fernando Gaviria ook gisteren de kussen van de podiummissen ontvangen. Tom Boonen won de tweede etappe, terwijl Ramunas Navardauskas met zijn winst in de tijdrit op dag 3 ervoor zorgde dat hij vandaag in de blauwe leiderstrui mocht starten.

Geen Damiano Cunego aan de start van de etapa reina, de koninginnenrit, van de Vuelta a San Juan. Il Piccolo Principe viel gisteren behoorlijk hard en moest opgeven met een gebroken sleutelbeen. 'Gelukkig' voor de winnaar van de Giro d'Italia in 2004 ging het om een ongecompliceerde sleutelbeenbreuk.

Klimmen!

De vijfde etappe voerde het peloton van Chimbas naar de Alto Colorado. Een eerste aankomst bergop dus in deze Argentijnse ronde, tevens de enige. De start, genomen vanuit een noordelijke buitenwijk van San Juan, was hectisch. Het was immers een mooie rit om in de vluchtgroep te zitten, met onderweg drie beklimmingen en een slotklim met aankomst op 2.565 meter hoogte.

Bauke Mollema behoorde tot de topfavorieten voor de ritzege. Hij had een basis gelegd voor de eventuele eindzege door in de tijdrit tweede te worden op drie seconden van winnaar Navardauskas. De aankomst boven op de Alto Colorado bleek echter niet heel erg selectief. Navardauskas moest pas enkele kilometers voor het einde lossen. In de slotkilometer nam Rui Costa (UAE Abu Dhabi) de bovenhand van zijn concurrenten. Bauke Mollema werd vijfde en hees zichzelf achteraf in de blauwe leiderstrui.

Foto's: Cor Vos