Urán gaat na podiumplaats in Lombardije voor klassiekers in 2017

Rigoberto Urán gaat 2017 anders aanpakken dan de voorgaande jaren. De Colombiaan laat klassementen in grote rondes schie...

Urán gaat na podiumplaats in Lombardije voor klassiekers in 2017
  • Rigoberto Urán Rigoberto Urán

Rigoberto Urán gaat 2017 anders aanpakken dan de voorgaande jaren. De Colombiaan laat klassementen in grote rondes schieten en mikt op een klassieke zege.

Dat verklaarde zijn Amerikaanse manager bij Cannondale-Drapac Jonathan Vaughters aan de Colombiaanse krant El Tiempo. "We hebben Rigoberto's eerste jaar grondig geanalyseerd", stelt Vaughters in het interview met de Colombianen. "Het was een goed jaar, maar we komen tot de conclusie dat hij meer moet deelnemen aan koersen die hij kan winnen. Daarom zal zijn focus worden verlegd op de klassiekers. Hij zal de Tour de France wel rijden, maar niet deelnemen om een goed klassement te rijden en alleen om te strijden voor etappezeges."

De winnaar van de Grand Prix Cycliste de Québec in 2015 - de wedstrijd die hij vorig jaar ook ij zo na won - werd afgelopen najaar derde in de Ronde van Lombardije. De inmiddels 29-jarige Colombiaan, die in 2006 al zijn professionele debuut maakte voor het Italiaanse Team Tenax Salmilano, eindigde ook in de Giro dell'Emilia en Milaan-Turijn als derde. In de Giro d'Italia, waar hij al twee keer op het podium finishte, werd hij zevende.

Colombiaanse kritiek

"Hij is een tactisch slimme renner", spreekt Vaughters over Urán. "Hij doet het goed in eendagskoersen. Terwijl op de lange termijn, in de drie weken durende rondes hij op het einde tekort kwam. Hij doet het daar ook goed, begrijp me niet verkeerd. Maar het volk verwacht overwinningen van iemand met zijn talent. Als hij vijfde, zesde of zevende wordt, krijgt hij kritiek."

De Amerikaan doet al een boekje open over het programma van zijn Colombiaanse poulain voor 2017. "Hij rijdt dit voorjaar ten minste Tirreno-Adriatico en de Ardense klassiekers. Vervolgens laat hij de Giro links liggen en rijdt hij het Critérium du Dauphiné en de Tour de France. San Sebastián en de Ronde van Lombardije volgen nog in het najaar, de Vuelta a España is voorlopig nog geen optie."

Tijdritfiets

Waar Urán zich bij Team Sky en Etixx-Quick Step fors verbeterde op het vlak van tijdritten, viel hij in deze discipline volledig stil bij Cannondale-Drapac. Achtereenvolgens werd de Colombiaan 94ste, 125ste, 59ste, 69ste, 43ste, 64ste, 50ste en nog eens 94ste.

"Nee, dat was in 2016 niet goed", erkent Vaughters. "Hij was zelf niet verslechterd, maar alles was nieuw en zijn fiets sloot niet goed bij zijn lichaam aan." De Amerikaan benadrukt dat Urán dit jaar met een nieuwe tijdritfiets gaat rijden. "We hebben het bestudeerd, het bleek een abnormale houding. We hebben aanpassingen gedaan aan zijn tijdritfiets en hopen dat deze zijn rendement in de tijdritten gaan verbeteren."

Foto's: Cor Vos