HomeNieuwsWieler Revue Jaaroverzicht 2016: van Down Under tot Doha (Deel 21)

Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: van Down Under tot Doha (Deel 21)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. Met nu...

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. Met nu de Ronde van Zwitserland!

Het wielerseizoen kent met de Japan Cup een traditioneel einde van de belangrijke internationale koersen. De renners beginnen vanaf november aan hun opbouw naar het seizoen 2017. Maar hoe verliep alles in 2016? Als u alweer bent vergeten wie in de belangrijkste koersen schone schijn maakten, bent u bij Wieler Revue aan het juiste adres. Wij blikken met tekst en beeld terug op de belangrijkste wielerwedstrijden van 2016. Daarbij komen zowel de mannen als vrouwen genoeg in het spotlight te staan.

Zwitserse week

Waar een deel van het peloton zich klaarmaakte voor de Tour de France via het Critérium du Dauphiné, streek een ander gedeelte neer in Zwitserland. Negen dagen Ronde van Zwitserland, met daarin vier bergetappes. Dat moest wel spektakel opleveren. In Baar werd het bal geopend met een proloog. Proloog, Zwitserland. 1 plus 1 is 2? Jawel. Fabian Cancellara. In zijn laatste thuisronde moest het wel zo zijn.

Fabian Cancellara was nog altijd een geweldige tijdrijder. Fabian Cancellara was nog altijd een geweldige tijdrijder.

Ook de tweede etappe zou zich rond Baar afspelen. Van en naar Baar, vier plaatselijke rondes. Met genoeg klimwerk onderweg, natuurlijk. Het was niet voor niets de Ronde van Zwitserland. Orica-GreenEdge loodste Michael Matthews geweldig naar de sprint. Die zag zijn boezemvriend Peter Sagan echter net wat eerder de sprint aangaan. De Slowaak blokkeerde professioneel de weg voor de Australiër. Sagan kende weinig tegenstand.

Alweer ritzege nummer twaalf in de Ronde van Zwitserland voor Sagan! Alweer ritzege nummer twaalf in de Ronde van Zwitserland voor Sagan!

In de tweede rit in lijn viel de regen met bakken uit de hemel. De finale naar Rheinfelden werd er een om van te smullen. Peter Sagan reed het volledige peloton bergop op een hoop en reed naar Michael Albasini en Silvan Dillier toe. De rest? Kijkt u maar.

Een dag later volgde een even spectaculaire finale in Champagne. Technisch en snel.

Klimmen voor het klassement

In de vijfde etappe, de vierde in lijn, werd het een en ander bekend. Wie maakte er aanspraak op de zege en vooral: wie niet? De streep lag getrokken op de beklimming naar Carì. Een groep vluchters leek voor de zege te gaan strijden, met Darwin Atapuma als sterkste vooraan. De klassementsmannen kwamen toch nog dicht. Hoe het afliep?

Een dag later regende het nog harder dan in de door Peter Sagan gewonnen derde etappe. Op de Klausenpass reed een grote groep vluchters weg. Daarbij bergkoning Antwan Tolhoek en zijn ploeggenoot Pieter Weening. Tolhoek nam bergpunten mee en Weening kon mee gaan doen voor de ritzege.

Dat was een grandioze zege van de Fries. Roompot-Oranje Peloton pakte een grote zege in een ronde waar het een wildcard voor ontving. Bovendien reed Wilco Kelderman zich naar de gele leiderstrui, aangezien leider Latour losliet. Het was een geweldige dag voor de Nederlandse wielrenners in Zwitserland.

De zevende etappe naar Sölden zou echter het zwaarst wegen. De beklimming van de Rettenbachferner was zo ontzettend zwaar, veel renners hadden er terecht schrik van. Kelderman moest al gauw de klassementsmannen laten gaan. Tejay van Garderen had een dag eerder veel tijd verloren en probeerde zijn Ronde nog wat te redden. Hij reed naar een geweldige ritzege. Daarachter vochten Miguel Angel López en Warren Barguil een mooie strijd uit. De Fransman pakte het geel van Kelderman.

Tejay van Garderen op weg naar de winst op de Rettenbachferner. Tejay van Garderen op weg naar de winst op de Rettenbachferner.

Beslissing

Maar nadat alles relatief dicht bij elkaar bleef op de Oostenrijkse gletsjer, zou een dag later in Davos een tijdrit plaats vinden. En die zou het klassement opnieuw op zijn kop zetten. Fabian Cancellara leek lang op weg naar een nieuwe tijdritzege. Kelderman kwam twee seconden tekort op de Zwitser. Ion Izagirre verbeterde de tijd van Cancellara wel. Hij was maar liefst negentien seconden sneller. Miguel Angel López verbaasde vriend en vijand en gaf maar achttien seconden prijs op de Bask. Hij reed zich naar de leiding in het klassement. Andrew Talansky volgde op acht seconden, Izagirre op zestien. Ook Barguil (18 tellen) en Jarlinson Pantano (52) hielden zich binnen de minuut van de Colombiaan.

Een prachtig plaatje, met winnaar Ion Izagirre op de voorgrond. Een prachtig plaatje, met winnaar Ion Izagirre op de voorgrond.

Maar die had niet voor niets de bijnaam Superman. 22 was hij. Al winnaar van de Ronde van de Toekomst in 2014. López zette in de slotetappe, die wegens hevige sneeuwval werd ingekort, de puntjes op de spreekwoordelijke i. Op de Flüelapass knikkerde hij in het geel alle tegenstand overboord. In de afdaling naar Davos konden vier renners nog aansluiten en in volle finale kwamen ook Rui Costa en Barguil aansluiten. Jarlinson Pantano bleek de snelste. De Colombiaan boekte zijn eerste profzege, iets wat hem een flinke boost zou geven. Hij was er – en terecht – dolgelukkig mee.

Jarlinson Pantano met een brede glimlach. Jarlinson Pantano met een brede glimlach.

Eindafrekening

Miguel Angel López won als 22-jarige renner al de Ronde van Zwitserland. Dat was een sublieme prestatie van de Astana-renner, die als beloning later in 2016 het kopmanschap kreeg in de Vuelta a España. Hoe dat afliep, komt later aan bod. Ion Izagirre en Warren Barguil gingen met de Colombiaan het podium op. Andrew Talansky was eraf gereden in de slotrit. Hetzelfde gold voor Wilco Kelderman, die in extremis nog van plaats zes naar acht zakte.

Foto’s: Cor Vos

website-banner

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...