Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: van Down Under tot Doha (Deel 9)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. Door m...

Wieler Revue Jaaroverzicht 2016: van Down Under tot Doha (Deel 9)

Het wegseizoen van het kalenderjaar 2016 zit erop. Wieler Revue blikt graag met u terug, van januari tot oktober. Door met de Ronde van Catalonië.

Het wielerseizoen kent met de Japan Cup een traditioneel einde van de belangrijke internationale koersen. De renners beginnen vanaf november aan hun opbouw naar het seizoen 2017. Maar hoe verliep alles in 2016? Als u alweer bent vergeten wie in de belangrijkste koersen schone schijn maakten, bent u bij Wieler Revue aan het juiste adres. Wij blikken met tekst en beeld terug op de belangrijkste wielerwedstrijden van 2016. Daarbij komen zowel de mannen als vrouwen genoeg in het spotlight te staan.

Regenboog

Na een bewogen Milaan-Sanremo was het tijd voor een andere slag volk. De klimmers konden hun eerste grote test van het jaar doorvoeren. Weliswaar was er in Parijs-Nice een aankomst geweest op La Madone d'Utelle, maar nu begon het echte werk. Hooggebergte, meerdere dagen achter elkaar. Het was dus weer de Ronde van Catalonië, dat had u al wel gedacht.

Het was ook de eerste keer dit jaar dat Chris Froome, Nairo Quintana en Alberto Contador elkaar zouden bekampen. Met Richie Porte, Joaquim Rodríguez, Daniel Martin, Esteban Chaves en Fabio Aru waren er nog meer kapers op de kust.

LottoNL-Jumbo had de drie kopmannen voor het klassement allemaal aan de start. Robert Gesink, Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk werden samen in het diepe gegooid. Gesink kreeg de titel kopman. "Ik heb een zwaar trainingsblok achter de rug en ben klaar voor deze wedstrijd." Tom Dumoulin startte ook. Weliswaar ziek.

Opnieuw revanche

Nacer Bouhanni was opnieuw uit op wraak. Een dag eerder kreeg de Fransman technische problemen in de eindsprint. Daar waar hij al droomde van de winst in Milaan-Sanremo. De terriër ging door naar Catalonië en liet meteen zien dat hij met revanchegevoelens het beste sprint. Rit één en twee waren allebei voor de flapuit van Cofidis.

Op de derde dag volgde de eerste aankomst bergop. Op La Molina, vaste klant in de ronde, was het Nairo Quintana die in de laatste kilometer aanviel. Wout Poels had het dan al eens geprobeerd, zonder succes. De Colombiaan van Movistar werd flink op zijn plaats gezet door Daniel Martin. De Ier deelde de eerste tik uit aan de rest.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/11/Volta-a-Catalunya-Stage-3-Highlights.mp4"][/video]

Landgenoten

Gesink was niet op afspraak. "Het leek wel of ik niet over de kracht in mijn benen kon beschikken." Dumoulin stapte af in de derde etappe. "Het plan was om iedere dag een stukje sterker te worden, maar dat viel tegen. Mijn conditie verslechterde tijdens de eerste twee etappes en gisteren wilden mijn benen simpelweg niet."

Daar waar Wilco Kelderman al op de eerste dag opgaf, was Steven Kruijswijk niet gekomen voor een klassement. Wout Poels wilde bij gebrek aan vorm van Chris Froome tonen wat hij kon. Ook de Limburger kon zijn ambities niet meten met prestaties. In de vierde rit, de koninginnenetappe naar Port Ainé - ook een bekende voor deze koers - was het wel Pieter Weening die mooi weer maakte in de sneeuw. De Fries reed op de slotklim weg van zijn medevluchters. Echter kwam hij zichzelf in volle finale tegen en had Thomas de Gendt beter ingedeeld. Nairo Quintana reed in de slotkilometers weg van Richie Porte en Alberto Contador. De Colombiaan voelde zich in zijn sas op hoge hoogte.

Een dag later was het wel raak voor Nederland. Wout Poels wilde zijn tegenvallende prestaties bergop wegspoelen in de etappe naar Valls. Een jaar voordien was dit een waaierrit op heuvelachtig parkoers, deze editie kwam er een vluchtersetappe uit de grabbelton. En van die vluchters was Poels de beste. Bergop reed hij solo weg, bergaf bleef hij de rest voor. Achteraf was de Limburger zeer blij met zijn vierde seizoenszege.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/11/Volta-a-Catalunya-Stage-5-Highlights.mp4"][/video]

LottoNL-Jumbo

'Dat kan ik ook', moet Bert-Jan Lindeman hebben gedacht. De renner van LottoNL-Jumbo ging op de voorlaatste dag mee in de vlucht, op weg naar Vilanova i Geltru. In de Vuelta's was dat altijd een oord waar vluchters goede aard hadden. Lindeman hield sterk vol in de finale, maar kwam nipt tekort. Het was Davide Cimolai die de sprint won.

Primoz Roglic probeerde op de slotdag de meubelen te redden voor LottoNL-Jumbo. Vooraf hadden ze immers ook de wens uitgesproken een rit te winnen. Samen met Alexey Tsatevich vatte hij de slotkilometers aan. De ex-schansspringer liet zich kinderlijk eenvoudig aftroeven in de slotfase.

[video mp4="https://cdn.pijper.io/source/wieler-revue/source/wielerrevue/2016/11/Volta-a-Catalunya-Stage-7-Highlights.mp4"][/video]

Het eindklassement? Dat ging naar Nairo Quintana. De Colombiaan pakte de witte leiderstrui op weg naar Port Ainé en gaf de leiding daarna niet meer uit handen. De eerste strijd tussen de tenoren ging naar de kopman van Movistar.

In het volgende deel trekken we weer terug naar onze eigen regionen. In Vlaanderen kwam langzaam maar zeker de heilige wielerweek in zicht. Dwars door Vlaanderen, dan begon het al warm te worden. Daarna van de E3 Prijs en Gent-Wevelgem naar de Driedaagse De Panne. Dat, in deel 10.

Foto's: Cor Vos