Daniel Martin wil in Tour de France van fouten dit jaar leren

Daniel Martin heeft volgend jaar als hoofddoel de Tour de France. De renner die zijn sporen verdiende in de klassiekers...

Daniel Martin wil in Tour de France van fouten dit jaar leren

Daniel Martin heeft volgend jaar als hoofddoel de Tour de France. De renner die zijn sporen verdiende in de klassiekers trekt zich op aan dit jaar.

Dat zei hij tegen Cyclingnews. Daniel Martin werd dit jaar negende in de Tour, op zes seconden van de zevende plaats. Ook werd hij derde in de Waalse Pijl. "Het was een geweldig seizoen voor me, maar er is veel ruimte voor verbetering", stelt de Ier.

"Het was een leerjaar", blikt hij terug op zijn eerste jaar voor Etixx-Quick Step. Daarvoor reed hij negen seizoenen in alle Slipstream-formaties van Jonathan Vaughters. "Het is mooi om in de winter te kunnen analyseren hoe het seizoen ging. Wat goed ging, wat slecht ging en wat we kunnen doen om betere resultaten te halen."

Rijstijl

Daarbij wil de Ier, die in het verleden Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije won, vol inzetten op de Tour de France. "Zes seconden achter de zevende in de Tour de France, dat was te kort om geen spijt te hebben. Ik heb spijt van mijn aanvallende koersstijl. Ik weet dat ik hard en aanvallend rijd." Dat terwijl de Ier bij zijn collega's in het peloton niet bekend staat als de meest aanvallende renner.

"De supporters zullen mij meer in beeld hebben gezien dan sommige jongens die voor me eindigden. Maar wielrennen is ook entertainment", vertelt de neef van Stephen Roche. "Ik wil liever vooraan en aanvallend gezien worden om te proberen winnen, dan niets doen en vijfde worden."

Het was naar eigen zeggen de eerste keer dat Martin voor een klassement ging in de Tour. "Ik heb geleerd hoe ik die wedstrijd moet rijden. Ik heb het al in mijn hoofd waar ik me volgend jaar kan verbeteren. Ook op tactisch gebied. Ik weet niet of het tot betere resultaten leidt, maar ik wil het beste uit mezelf halen. Ik ben benieuwd waar het toe leidt."

Foto: Cor Vos