Mathieu van der Poel zegeviert in Superprestige Gieten

Mathieu van der Poel heeft de Superprestige van Gieten op zijn naam geschreven. De Nederlander was net iets beter dan we...

Mathieu van der Poel zegeviert in Superprestige Gieten

Mathieu van der Poel heeft de eerste manche van de Superprestige op zijn naam geschreven. In een spannend duel met Wout Van Aert was de Nederlander net iets beter in Gieten. Laurens Sweeck vervolledigde het podium. 

Lars van der Haar kende een uitstekende start, maar de Europees kampioen viel vervolgens ver terug. In de eerste ronde scheidden de beste zich direct af van de rest. Tom Meeusen nam de leiding, maar op het moeilijkste gedeelte waren het toch Van Aert en Van der Poel die met z'n tweeën voorop raakten. Op het technische gedeelte oogde de Nederlander sterker en in het mulle zand sloeg hij dan ook een gaatje met de wereldkampioen.

Van Aert kon echter terugkomen na een tuimelpartij van Van der Poel. De wereldkampioen van 2015 sprong over de balkjes, maar bleef met zijn achterwiel haken waardoor hij ten val kwam. Het leek uit te draaien op een tweestrijd, maar Sweeck wist verrassend de oversteek te maken naar de kop van de koers. Lang duurde dat niet, want bij een versnelling van Van Aert werd duidelijk dat de achtervolging teveel energie had gekost voor Sweeck. De topfavorieten gaven elkaar geen centimeter toe waardoor de laatste keer door het zand moest beslissen wie er met de zege aan de haal zou gaan.

Beiden moesten die laatste keer van hun fiets af. Een titatengevecht ontvouwde zich. Van der Poel zat als eerste weer op de fiets en bovendien vloog de ketting van Van Aert eraf. Van der Poel kon daarna eenvoudig naar de zege rijden. Sweeck eindigde als derde. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Sanne Cant, terwijl bij de beloften Nederlander Joris Nieuwenhuis als eerste over de meet kwam.

Foto: Cor Vos