Dupont met zege aan de haal in Kampioenschap van Vlaanderen

Timothy Dupont was de beste in het Kampioenschap van Vlaanderen. In Koolskamp was de Vlaming veruit de snelste in de mas...

Dupont met zege aan de haal in Kampioenschap van Vlaanderen

Timothy Dupont was de beste in het Kampioenschap van Vlaanderen. In Koolskamp was de Vlaming veruit de snelste in de massasprint.

Na de Grand Prix de Wallonie op woensdag, stond vandaag de tweede Belgische wedstrijd van de week op het programma. Zestien rondes van twaalf kilometer in Koolskamp werden er afgelegd. Goed voor een totaal van 192 kilometer. En met een vrijwel volledig vlak parkoers, voer voor de sprinters.

Toch was het vorig jaar Michal Golas die het Kampioenschap van Vlaanderen won. De Pool won de groepssprint van zes tegenover op papier snellere namen als Nikolai Trusov, Florian Vachon en Jens Debusschere. Dit jaar zou er sowieso een andere winnaar volgen. De nieuwe ploeg van Michal Golas, Team Sky, stond niet aan het vertrek. Met Fernando Gaviria en Marcel Kittel waren er wel een absolute topfavoriet aanwezig.

Napoleon Games Cup

Het Kampioenschap van Vlaanderen maakt onderdeel uit van de Napoleon Games Cup. Die rangschikking, die een aantal Belgische koersen onder zijn noemer heeft, werd voorlopig geleid door Niki Terpstra. De Nederlander stond echter niet aan de start. Nummer twee Dylan Groenewegen evenmin. De derde, Dries de Bondt, startte wel voor Verandas Willems.

Zes renners pakten de kop al snel. Daarbij vreemd genoeg Moreno Hofland. De renner van LottoNL-Jumbo was kennelijk niet uit op een sprint. Tom van Asbroeck moest dan normaal gesproken die honneurs waarnemen.

Etixx-Quick Step maakte de koers echter heel hard. Ze zorgden ervoor dat Gaviria van voren bleef. De koers viel uiteen in verschillende groepen, met nog meer dan een uur koers te gaan. De stevige wind was de grootste reden daarvoor.

Alles samen

Beide pelotons kwamen weer samen, waaruit Tom Dernies heel even wist te ontsnappen. Lotto Soudal voerde de grote groep aan bij het ingaan van de laatste ronde. Kittel gaf op, dus moest Etixx-Quick Step wat de sprint betreft de focus verleggen naar Gaviria.

Dries de Bondt pakte door zijn in tussensprints bij elkaar gesprokkelde punten de leiding in de Napoleon Games Cup over van Terpstra. Het peloton leek af te stevenen op een massasprint. Etixx-Quick Step leidde de debatten voor Gaviria. Truls Korsaeth van Team Joker probeerde de sprint te ontlopen.

Met een kleine tien seconden ging de Noor onder de rode vod door. In het zicht van de haven strandde hij echter. Gaviria ging van ver de sprint aan, maar Timothy Dupont klopte hem met overmacht. Voor de Belg van Verandas Willems is het zijn vijftiende seizoenszege. Raymond Kreder werd derde.

Foto: Cor Vos