Cookson: 'Van der Poel snapt reden van crossen in VS niet'

Brian Cookson reageerde op de kritiek van Mathieu van der Poel over de veldritten in de Verenigde Staten. Las Vegas en I...

Cookson: 'Van der Poel snapt reden van crossen in VS niet'

Brian Cookson reageerde op de kritiek van Mathieu van der Poel over de veldritten in de Verenigde Staten. Las Vegas en Iowa openen de wereldbeker.

Van der Poel liet zich eerder deze week negatief uit over de overzeese veldritten. "Naar mijn mening hebben ze geen enkele meerwaarde. Ze kosten de ploegen alleen maar geld en leveren niets op", zei de Nederlander.

UCI-voorzitter Brian Cookson wuifde de kritiek van Van der Poel weg. "Ik denk dat het belangrijk is dat alle sporten georganiseerd door de UCI echt wereldwijd beoefend worden", aldus de hoogste man van de UCI.

Verkeerde visie

Cookson vindt dat de oud-wereldkampioen veldrijden een verkeerde visie heeft over de veldritkalender. "Hij ziet het verkeerd. Daar waar het geld is en de mogelijkheden zijn, moet je heen trekken. Laten we eerlijk zijn, de VS is één van de grootste economieën ter wereld."

Hij vindt wel dat het sporterfgoed gerespecteerd moet blijven. "Dat geldt ook voor het wegwielrennen. Maar ik denk dat het belangrijk is dat alle UCI-sporten wereldwijd worden beoefend. Iedereen weet dat België gek is op veldrijden. Dat is goed, maar de sport kan niet in slechts één land bestaan."

Cookson stelt dat over de hele wereld interesse is in veldrijden. "De VS, Australië, China, Groot-Brittannië bijvoorbeeld. Maar het neemt tijd in beslag om het veldrijden daar te ontwikkelen."