HomeNieuwsVuelta: Froome verpulvert tegenstand in tijdrit naar Calpe

Vuelta: Froome verpulvert tegenstand in tijdrit naar Calpe

Chris Froome won met overmacht de tijdrit in de Vuelta. De Brit bracht de spanning in het klassement terug met twee minu...

Chris Froome won met overmacht de tijdrit in de Vuelta. De Brit bracht de spanning in het klassement terug met twee minuten tijdwinst op Quintana.

Na bijna drie weken koers stond de eerste en enige individuele tijdrit in de Ronde van Spanje gepland. 37 kilometer, van Xàbia naar Calpe. Calpe, waar Giant-Alpecin in dit voorjaar een serieuze knauw kreeg door een verschrikkelijk ongeval tijdens een trainingskamp. Eén van de zes ongelukkigen destijds, Chad Haga, stond vandaag voor een speciale proef tegen de klok.

Victor Campenaerts was de vroegst vertrekkende kandidaat op de ritzege. De Belg van LottoNL-Jumbo kon uiteindelijk een tijd van 48 minuten en 20 seconden op de tabellen zetten, maar zag al snel dat dit niet genoeg ging zijn. Yves Lampaert, landgenoot van Campenaerts, deed namelijk 21 seconden sneller.

Klassementsmannen

Het was dan nog lang wachten tot de renners die kort in het klassement stonden van start gingen. Leider Nairo Quintana ging kort voor de klok van vijf uur van start. Daarvoor nog ging er iets fout; de startboog kwam neer vlak voordat de Colombiaan Jhonatan Restrepo moest passeren. Adam Yates had zoiets in de Tour de France al meegemaakt, opnieuw zette een organisatie van een grote ronde zichzelf te kijk.

Het werd lang wachten op de favorieten. Jonathan Castroviejo was zo’n favoriet. De gewezen Spaans kampioen tijdrijden had binnen een kwartier zowel ploeggenoot José Joaquin Rojas, als de Fransman Maxime Bouet bij de lurven. Tobias Ludvigsson pakte ondertussen de snelste tussentijd, hij was twee tellen rapper dan Lampaert.

Castroviejo verslond die tijd. Veertig seconden was het verschil. Langzamerhand ging dan de top tien van het klassement van start. Contador had het verschil van vijf seconden in het klassement met Chaves al snel teniet gedaan. Hij reed dus virtueel op het podium. Froome zette Quintana al vrij snel op een halve minuut achterstand.

Knikkers

Het ging nu dus echt om de knikkers. Froome kon hier de ambities van Quintana voor de eindzege nog een knauw geven. De achterstand van 3’37” was echter wel groot. De Brit bleek wel bezig aan een geweldige tijdrit. Op het eerste tussenpunt pakte hij al een halve minuut op Castroviejo. Driekwart minuut was het gat op de rode trui.

Froome kon Chaves al halverwege de tijdrit inhalen. Contador zat op het eerste tussenpunt drie seconden achter Castroviejo, bij de tweede meting was dat al een halve minuut meer. Froome had op dat punt een minuut en tien seconden voorsprong op El Pistolero en kende geen gelijke in de strijd om de ritzege.

Quintana vond zich bij de tweede meting terug op anderhalve minuut van de Brit. Aan de streep kwam de tot dan toe goed rijdende Samuel Sanchez helemaal gebutst en geschaafd over de streep. De sporen van een valpartij waren goed zichtbaar.

Het bleek dat Contador zijn tijdrit niet goed had ingedeeld. Als voorlopig zevende rondde hij de streep. Froome pakte uiteindelijk 44 seconden op Castroviejo. Daarmee pakte de kopman van Team Sky twee minuten op Contador. Chaves leek vrijwel uitgeschakeld voor het podium, terwijl Quintana logischerwijs in de rode trui bleef. Het verschil met Froome bedroeg in het klassement wel nog maar een minuut en 21 seconden.