Ploegleider Sean Yates: 'Contador zal blijven aanvallen'

Alberto Contador staat op de tweede rustdag van de Vuelta vierde in het klassement. Ploegleider Sean Yates kent de tacti...

Ploegleider Sean Yates: 'Contador zal blijven aanvallen'

Alberto Contador staat op de tweede rustdag van de Vuelta vierde in het klassement. Ploegleider Sean Yates kent de tactiek voor de slotdagen.

El Pistolero doet zijn imago weer eer aan in de Vuelta a España. Ondanks dat Contador niet in optimale vorm lijkt, begraaft hij de strijdbijl nooit. Dat bleek maar weer afgelopen zondag, toen de Spanjaard op weg naar Sallent de Gállego al in de eerste kilometers de aanval zocht. Hij won er zelf voorlopig de Vuelta niet mee, maar bepaalde wel dat Chris Froome hem waarschijnlijk verloor.

"Dat is wat Alberto uniek maakt, zijn wil om te winnen. Wat hij dan ook daarvoor tegen is gekomen", stelt ploegleider Sean Yates op de rustdag. "Vorig jaar zagen we dat ook in de Tour. Hij werd vijfde na het winnen van de Giro. Hij was helemaal leeg, maar wilde maar blijven aanvallen."

Hetzelfde beeld

Yates weet dan ook welke tactiek de Spaanse kopman van de Tinkoff-ploeg gaat gebruiken de komende dagen. "No matter what, hij zal aanvallen. Dat is een garantie bij Alberto. Hij zal aanvallen tot hij niet meer kan fietsen."

Contador moest in de afgelopen Tour de France opgeven na valpartijen en ziekte. Ook in de Vuelta kwam hij ten val, in de laatste kilometer op weg naar Pueblo de Sanabria. "De manier waarop hij terugkwam na die crash laat zijn grinta zien. Hij kon nauwelijks lopen na zijn valpartij in die zevende etappe. Maar die val deed hem minder pijn dan in de Tour."

Terugblikken

Yates blikte ook nog even terug op de afgelopen Tour. "Het was een beetje makkelijk voor Froome en zijn ploeg, relatief gezien. Alberto had altijd de aanval gekozen, maar of dat iets had veranderd weten we niet."

De Britse ploegleider van Tinkoff stelt dat de manier van rijden van Contador tegenwoordig minder effectief is. "Dat komt door teams zoals Sky, die de boel kapot controleren. Hij moet nu beter met zijn energie omgaan. En teveel grote rondes worden gewonnen in tijdritten."

Toch vindt Yates dat Contador ook voor Trek-Segafredo volgend jaar naar de Tour moet. "Dat is de ronde waar het om blijft draaien. Hij wil die nog steeds winnen. Hij was de laatste twee jaar niet op zijn best in de Tour. Hij zal er alles aan doen om er nog eens top te zijn."