UCI in verdediging: 'Soms gebeuren er nou eenmaal valpartijen'

Internationale wielerunie UCI heeft van zich laten horen naar aanleiding van de valpartijen tijdens de Olympische wegrit...

UCI in verdediging: 'Soms gebeuren er nou eenmaal valpartijen'

Internationale wielerunie UCI heeft van zich laten horen naar aanleiding van de valpartijen tijdens de Olympische wegritten in Rio de Janeiro.

Vanuit het Zwitserse Aigle klonk een verdedigende toon wat betreft de keuze voor het parkoers. Deze kwam ter discussie te staan na valpartijen van Richie Porte, Vincenzo Nibali, Sergio Henao en Geraint Thomas bij de mannen. De verschrikkelijke val van Annemiek van Vleuten deed de discussie opnieuw aanwakkeren.

Bepalend

De valpartijen bepaalden bij zowel de mannen als de vrouwen de winnaar van de koers. Bij de mannen ging twee derde van de kopgroep onderuit. Vincenzo Nibali brak bij die val zijn beide sleutelbenen, terwijl Sergio Henao een bekkenbreuk opliep.

De Nederlandse Annemiek van Vleuten maakte gisteren een horrorcrash mee. Nadat ze Mara Abbott in het begin van de afdaling van de Vista Chinesa afschudde, leek ze op weg naar de zege. Tot ze volledig de controle over haar fiets verloor. De hoge stoepranden langs de kant van de weg leidden op Social Media tot veel kritiek.

"We hebben het parkoers grondig getest tijdens trainingen en testevenementen", stelde een woordvoerder van de UCI. "We doen ons uiterste best om veilige, uitdagende parkoersen te ontwerpen. Maar jammer genoeg gebeuren er soms gewoon valpartijen."

Annemiek van Vleuten stelde vanmiddag zelf dat ze vandaag hoopte het ziekenhuis in Rio de Janeiro te kunnen verlaten.