Boels-Dolmans verzweeg bewust schorsing Armitstead

Lizzie Armitstead is een maand geschorst geweest. Alleen haar ploeg en de Britse dopingautoriteit wisten af van de schor...

Boels-Dolmans verzweeg bewust schorsing Armitstead

Lizzie Armitstead is een maand geschorst geweest. Alleen haar ploeg en de Britse dopingautoriteit wisten af van de schorsing.

Maar Boels-Dolmans, de ploeg van Armitstead, verzweeg de dopingschorsing. "Waarom zouden wij onrust creëren", stelt de woordvoerder van de ploeg. "We vochten op dat moment haar schorsing aan."

De wereldkampioene op de weg miste drie onaangekondigde dopingcontroles. Daardoor volgde automatisch een schorsing. "Wij hoorden eind juni van de schorsing", aldus Boels-Dolmans.

Ongeldige controle

De eerste dopingcontrole was ongeldig, zo nu blijkt. "De dopingcontroleur vroeg waar Lizzie was in ons hotel in Zweden. Hij legitimeerde zich echter niet. De receptie heeft daarop haar kamernummer niet gegeven. Hij probeerde haar daarna te bellen. Ze lag te slapen en toen is de controleur weg gegaan."

Sporttribunaal CAS veegde de schorsing weg. Over de twee andere gemiste controles oordeelde Boels-Dolmans ook. "De eerste controle miste ze wegens een noodgeval in de familie. Ze vergat haar whereabouts aan te passen", luidde het. "De andere controle vechten we ook aan. Het Brits antidopingagentschap heeft een administratieve fout gemaakt. Maar Lizzie bereidt zich eerst voor op de Spelen", besluit de woordvoerder van de Nederlandse ploeg.

Vier jaar geleden pakte Armitstead het zilver in de wegwedstrijd op de Spelen. Marianne Vos versloeg de Britse toen.